lördag, juni 08, 2013

Så tar sig jihadisterna in i Syrien

Turkiet är den viktigaste porten in till Syrien för skandinaviska jihadister. Till Ankara eller Istanbul reser de enkelt med flyg. Därefter åker de i reguljär busstrafik till samhällena i gränstrakterna mot Syrien, där de möter rekryterare. Särskilt provinsen Hataya och området kring orten Kilis används som väg in, huvudsakligen till staden Idlib i nordvästra Syrien. Det skriver norske reportern Andreas Bakke Foss i Aftenposten i ett fylligt reportage idag.

Artikeln refererar också till undertecknad.
"Så langt skal minst 12–13 skandinaver ha mistet livet i krigshandlingene mot Bashar al-Assads regime.

Siden september i fjor har flere hundre radikale islamister fra en rekke europeiske land, deriblant opp til 150 skandinaver, reist til Syria for å delta i kamphandlingene i landet.

Senest denne uken skal en norsk-algerier (32) ha mistet livet, noe som gjør at antall drepte norske statsborgere eller personer knyttet til Norge, skal være oppe i 4–5 personer.

[...]

En rekke kilder Aftenposten har snakket med bekrefter at grenseovergangene i Tyrkia har vært den aller viktigste inngangsporten for skandinavene.

- Det er sannsynlig at også flere land brukes for å komme inn i Syria, men Tyrkia har for europeere og skandinaver vært det viktigste, opplyser Forsvarets etterretningstjeneste til Aftenposten.

Kilder opplyser til Aftenposten at de fleste jihadistene bruker provinsen Hataya og området rundt byen Kilis som inngang og at mange at flere skandinavere har tatt seg inn til byen Idlib, norvest i Syria.

[...]

Svenske jihadistgrupper som er i Syria har i innlegg på sosiale medier, gjengitt i bloggen til den svenske journalisten Per Gudmundson, beskrevet hvordan de drar tilbake over grensen til Tyrkia når de er skadet for å komme seg på gode sykehus.

På en video publisert i vår på nettstedet YouTube av den syriske gruppen Kataib al Muhajereen, hvor flere svenske jihadister skal høre til og som var for å minnes det som skal var den første drepte svenske jihadisten i Syria som døde i januar, beskrives det også hvordan 22-åringen dro over grensen fra Tyrkia for å slutte seg til Jaysh Al Hur, kjent som Free Syrian Army.

Senere dro han tilbake til Tyrkia og møtte en venn før de igjen dro til Syria og sluttet seg til gruppen 'Muhaajireen Brigade'."