söndag, juni 23, 2013

Svenskirakisk kvinna leder amasoner i jihad?

En grupp utländska jihadistiska kvinnor påstås ha bildat ett eget förband i Syrien. Gruppen sägs bestå av tio kvinnor. Ledare för stridsgruppen ska vara en irakisk kvinna med svenskt medborgarskap.

Uppgifterna kommer från twitterkontot أزوجهن den 21 juni. Några bilder eller konkreta plats- eller tidsangivelser som skulle kunna intyga sanningshalten förekommer dock inte.

Propagandavärdet i uppgifter om att även utländska kvinnor tar till vapen är dock stort. Påståendet om svenskirakiskan och Gröna Bataljonen har också kablats ut via Facebooksidan Strangers.sy, som är specialiserad på att rapportera om utländska stridande i Syrien.

Att det finns kvinnliga jihadister från Sverige i Syrien har rapporterats tidigare. I en brittisk dokumentär häromveckan berättades om en kvinna som rest till Syrien enkom för att kunna gifta sig med en "helig krigare". Och i Ekots kartläggning av svenska jihadister några dagar senare nämndes också att man hade stött på en kvinna – men inga detaljer gavs.

De svenska jihadisterna i Syrien har dock avrått kvinnor från att resa.
"Och wallahi ärade syster, från min tid som jag spenderat i jihad så kan jag uppriktigt säga att ifall ni tror att ni ska med på operationer och kriga, bära vapen, ladda vapen, tvätta vapen, så är det bara att kicka ut den tanken från hjärnan. Vi har inte behov av en syster som är täckt i niqab från topp till tå som ska med ut och kriga, fitnahn är för stor och bilden jag får av att se en syster i burka som springer runt i mörkret med sina bröder i Islam med en Ak-47 i handen och som tror att hon kan springa upp och ner från berg och kriga är både absurt och skrattretande."