tisdag, februari 04, 2014

Blodig höst för jihadisterna från Sverige i Syrien

Under hösten fram till årsskiftet har fem jihadister från Sverige rapporterats döda i Syrien. Det totala antalet personer från Sverige som ska ha dött till följd av det syriska kriget uppgår därmed till femton.

Den 13 november skrev det svenska Facebookkontot Ghuraba Syrien Syrien om en attack planerad till den muslimska högtidsdagen Ashura:

"En svår strid pågår och kuffar försöker attackera och ta över platser i Halab (Aleppo).
Imorgon ska bröderna attackera en svår plats. 
Mujahideen har svårt att ta över denna plats. Så de har bestämt sig för att skicka in 4 bröder som ska in där kuffar befinner sig och kriga tills de blivit shuhada eller fått seger.
De 4 bröderna ska in imorgon på morgonen. De ska in med intention att inte komma ut.
Bland de finns en svensk bror, som ska in med dom. 
Vi ber Allah underlätta för de och acceptera deras handling in sha Allah. Vi ber Allah ge de seger eller shahada. 
Imorgon som ni vet är ashura och vi hoppas Allah ger de högsta nivån av jannah och låter de lämna detta liv fastande."
Expressens Kassem Hamadé avslöjade senare att den man som deltog i stormningen var en "22-åring från Trollhättan", "studerande", med palestinska rötter men född och uppvuxen i Sverige.

Mer information har jag inte om det dödsfallet.

Ungefär samtidigt spreds beskedet att en annan ung man hade stupat.


Omar Shahade med kusinen Taha Shade
I Syrien kallade han sig 'Abu Ahmad al Falastini', men han hette egentligen Omar Shahade. Han var född i slutet av september 1987 och bosatt i Angered i Göteborg.

Även Omar Shahade hade palestinska rötter men var född och uppvuxen i Sverige.

Omar Shahadeh med brodern Khaled.
Notera Mirsad Bektasevics: "Förebilder för alla".
Omar Shahadeh var bror till en annan krigare i Syrien, Khaled Shahadeh (Khaled SigSauer). Precis som denne var han också därmed kusin till den döde Jonas Aref El Hassan (Abu Abdurrahman) samt kusin till krigarna Taha Shade (Abu Ibrahim) och Mostafa Shade (Abo Steff Steff).

I ett fotografi från Ghuraba Syrien Syrens Instagramkonto taget dagen innan den dödliga attacken ses Omar Shahadeh på resa med kusinen Taha Shade. Ett annat foto från samma tisperiod visar Omar Shahadeh med brodern Khaled Shahadeh.

Det långa släktträdet är anmärkningsvärt. Även i andra fall, såsom hos Boråsfamiljen El Hassan, har köttsliga bröder stridit gemensamt. Kan släktband vara en rekryteringsväg? Eller är vissa familjer mer av krigare än andra?

I mitten av november kom dödsbudet om en yngling som på Facebook hade haft användarnamnet 'Bilal Choklad'.

Den blott 18-årige Bilal Sellman från Alby, "Abu Ismael".
Bilal Sellman var född sent i december 1994 och bosatt hemma hos fadern i Stockholmsförorten Alby, Norsborg. Han reste till det heliga kriget i höstas.

I Syrien kallade han sig "Abu Ismael". Hans Facebookprofil finns kvar, med just det namnet (och bilal.lahdo som användar-id).

Han lär ha saknat större nätverk i Sverige, och ska i somras ha sökt upp och knutit kontakt med krigare från Sverige via internet, innan han själv reste. Jihadisterna från Facebookkontot Sollentuna muslimer beskrev processen:
"Så vad har hänt de senaste veckorna i shaam som är av intresse får våra hedrade syskon i sverige, jo en massa. Nästan så att man har svårt att veta vart man ska börja. Men vart kan vi börja om inte med vår unga hjälte som vi pa Sollentunas Muslimer endas kände som Bilal Chokolad. Subhan Allah, Bilal vilket lejon, under ramadan hade han tagit kontkt med oss och frågat oss hur han kunde ta sig till shaam for att hjälpa och utföra sin plikt. Det vi minns av de komversationerna vi hade är bland annat att han sa att vi inte skulle forvanta oss en 1,80cm lång bodybilder men att han var liten och om det skulle var något problem. Kära Bilal, med ett hjärta av guld som ditt så behover man varken vara lång eller ha muskler, må Allah acceptera din uppoffring och upphöja din status bland islams martyrer och ge din familj saber och glädje och förståelse for ditt beslut att utfora din plikt där många har försummat den."
Jag skrev kort om Bilal i Svenska Dagbladet:
"Då gällde det Bilal, från en förort söder om Stockholm. Han blev 18 år. Han var fortfarande folkbokförd hemma hos pappa, och helt oerfaren. På foto ser han närmast ut som en barnsoldat. Liten till växten och tanig, med tonårsstora träningsskor, och en likaledes oproportionerligt stor AK-47. Han hade kontaktat några krigare från Sverige via internet, under Ramadan i augusti, och hört sig för hur han skulle kunna ta sig dit. Under hösten lyckades han resa. Bilal hann vara i Syrien i en dryg månad."
Några veckor senare kom dödsbudet gällande en person man kan betrakta som Bilals motsats.

"Abou Tesnim", dvs Otman El Khamlichi från Stockholmsförorten Tensta.
Otman El Khamlichi blev omskriven första gången i samband med en razzia i Marocko i december 2006. Bland de gripna fanns en svenskmarockansk man, Ahmed Sofri, som sedan dömdes till fängelse för att ha varit del i ett nätverk som smugglade jihadister till Irak. Men även en annan svenskmarockan söktes, berättade pressen: Osmán Jamlichi.

Otman El Khamlichi föddes sommaren 1979 i Tetouan, Marocko. Han invandrade till Sverige i november 2003, men blev inte svensk medborgare. Han var gift med en av den terroristdömde Ahmed Sofris döttrar, och folkbokförd i Stockholmsförorten Tensta.

I Sverige drev han ett städbolag verksamt i Storstockholm tillsammans med Gita Mejri, som är änka efter den svensktunisiske jihadisten i Irak Makram Ben Salem Mejri. Hon var städbolagets kontaktperson.

Otman El Khamlichi kan således tydligt knytas till tidigare generationers jihadism. Hans svärfar gick i Mohamed Moumous ökända lägenhetsmoské i Brandbergen, med kontaktytor till både jihad i Nordafrika och Afghanistan. Tillsammans med svärfar organiserade han personalförsörjningen till al-Qaida i Irak. Och nu har han stridit själv i Syrien. En minnesteckning över honom nämner också att han finansierade andras resor till Syrien.

Ghuraba Syrien Syrien skriver i runan den 6 december:
"Hjälpte bröder i Marocko att komma till jihad i Irak då amerikanerna invaderade landet. Tills dess att han blev upptäckt av den marockanska underrättelsetjänsten och han då var tvungen att fly landet omedelbart utan tid att förbereda sig.  
Tog sig först till Spanien och med tiden kom han ända upp till Sverige. Där blev han ständigt övervakad och förföljd av Säpo men trots det så skrämdes han inte från att hjälpa umman med alla möjliga medel, och Allah bevarade sin trogna tjänare. Då jag ville ta mig hit till bilad ash-Sham var jag i behov av pengar för att kunna ge mig ut och då var Abo Tesnim den första jag tänkte på som utan tvekan skulle hjälpa mig. Allt jag gjorde var att jag påminnde honom om följande hadith, 
'Whoever prepares a fighter going out in the Path of Allah has, in fact, fought. And whoever takes good care of the family left behind by the fighter in the Path of Allah has, in fact, fought.'
(Bukhari, Muslim) 
Abo Tesnim förstod direkt och gav mig den summa pengar jag behövde för min hijrah utan att sätta någon gräns 
Efter en tid här dyker en gammal vän upp hos oss för hijrah och jihad. Efter att vi pratat ett tag visar det sig att det var Abo Tesnim som även hjälpte honom med pengar för att ge sig iväg. Och vem vet hur många fler Abo Tesnim har bidragit till för deras jihad, och Allah är den bästa belönaren."
Enligt samma levnadsbeskrivning tog sig svenskmarockanen till Syrien med hjälp av ett förfalskat pass.
"Tillslut lyckas vår kära bror få tag på ett falskt pass och fly ur säkerhetstjänstens radar till Allah och Hans troende i bilad ash-Sham. Här blev han snabbt älskad av bröderna och var till stor nytta för mujahideen. Han höll sig nära till Allah i sin dyrkan och slutade inte hjälpa de som behövde stöd med saker. Han var en riktig soldat som inte lät någon operation gå förbi utan att han deltog och i strid var han ett modigt lejon som ofta rusade till attack mot fienden utan rädsla. 
En bror berättar att Abo Tesnim brukade säga till honom att han önskade sig handlingar vars belöning fortsätter att sättas i kontot efter hans död fram till domedagen. Må Allah ge denna soldat vad han önskade. 
En uppriktig man som gav allt för jihad och mujahideen.
En tjänare till Allah och Hans religion till sista andetaget.."
Jag skrev kort om Otman El Khamlichi i SvD.

Och Youtube har en film där han reciterar koranen mycket vackert, i radikala Gävle moské.


Det senaste – och såvitt jag förstår det femtonde gällande personer från Sverige – dödsbudet kom strax före jul.

Yassin Ben Salah var en av grundarna till förortsföreningen Pantrarna i Göteborg.
Yassin Ben Salah är huvudsakligen omskriven för att han var en av grundarna av och frontfigurerna för Pantrarna, den förortsförening som startades av välorganiserade socialister och förortsungar i Göteborg med förebild i amerikanska Black Panthers.

Salahs kontakter med jihadisterna i Syrien uppmärksammades dock här på bloggen redan i juni förra året, då han skrev uppmuntrande kommentarer till krigarnas foton.

I mitten av oktober tycks han ha rest till Syrien för att kriga. I det sista fotografiet han publicerade, den 8 december, poserade han beväpnad med två andra, okända, jihadister. I slutet av samma månad började kondoleanserna strömma in på hans Facebooksida. "Pantrarna glömmer dig aldrig älskade bro!" säger en, "Jag hoppas du får allt du önskat i paradiset vår martyr!" säger en annan.

Det kan tyckas vara en kort period i Syrien. Men det var bara, enligt uppgift, andra resan.

Enligt Ghuraba Syrien Syrien var Yassin Ben Salah i Syrien tidigare, men blev skadad i strid med regimsoldater, varför han åkte hem till Sverige. I Sverige fångades han på film, som kommenteras som följer:
"Abu Ameen Al Muhajir. Got shahada in deer Ezzor 1month ago. This is me and him in sweden, in a restaurant in his city gothenburg. Im happy i new this brother, in this video you can't noyice that he is blind in the left eye. He lost his sight when he got hit by a bomb in a fight with bashars army. Here he is back in sweden for 2 months, tjen he went back to sham to fight. May allah accept him. He told me that he saw the prophet saw 3 times, in 3 diffrent dreams."
Minst fem döda från Sverige under slutet på året gör att 2013 blev det blodigaste året någonsin när det gäller svensk jihadism. Med råge.

Bosniern Hamza Alisici.
Och då finns dessutom näraliggande fall, som inte är medräknade. Bosniern Hamza Ališići ska ha bott i Sverige (Göteborg) under ett halvår för att jobba, enligt kommentarer på Ghuraba Syrien Syrien. Han meddelades död vid årsskiftet. Men han har inte stått att finna i folkbokföringen.

Uppdatering 14/2:

Hustrun till Yassin Ben Salah bekräftar dödsfallet, på hans Facebooksida. Hon kallar honom Abu Amin.