lördag, december 13, 2014

Här poserar Göteborgspredikanten med vapen

Predikanten Abdul Samad al Swedi från Göteborg.
En predikant aktiv vid den radikala Bellevuemoskén i Göteborg poserar med automatvapen på bilder tagna under senhösten. Fotografierna har publicerats på predikantens eget Facebookkonto och kommenteras glatt av välkända jihadister i predikantens nätverk.

Abdul Samad med hölster.
Abdul Samad al Swedi heter egentligen Michael Skråmo, är född i november 1985 och kommer ursprungligen från Norge, men är uppvuxen i Göteborg. Han konverterade till islam åren 2004–05. Han har varit gift och har två barn, är folkbokförd i Biskopsgården i Göteborg, men ska bo i Egypten sedan några år där han sägs studera islam.

Abdul Samad har länge haft en hög närvaro på internet. Under september 2007 kallade han sig AbdSalaam och drev bloggen Illuminated, där han bland annat klagade på bilden av muslimen som "en gubbe med skägg och en Ak 47". I oktober 2009 startade han sin blogg Islam i Göteborg – och i det första inlägget berättade han att han hade besökt Bellevuemoskén. 2011 öppnade han bloggen Islam idag, som senare också fick domännamnet islamidag.com och dessutom samma år knoppade av sig Youtubekanalen IslamIdag, där egna föreläsningar blandas med andra radikala predikanters. Han finns som sagt på Facebook och har även ett konto på Instagram under namnet mrdawah.

Abdul Samad på MKUC.
Som föreläsare har Abdul Samad främst varit aktiv vid den radikala Bellevuemoskén i Göteborg. Där har han hållit en rad predikningar för föreningen Mångkulturellt Ungdomscenter (MKUC), ökänd för att fyra ungdomsledare i föreningen, bland annat föreningens ordförande, en gång beväpnade med knivar försökte attackera Lars Vilks på ett konstevenemang på Röda Sten i Göteborg. Värt att notera är att predikningarna ska ha varit samarrangerade med det breda muslimska studieförbundet Ibn Rushd.

Abdul Samad har också varit knuten till Sveriges Förenade Muslimer, även det en förening med radikala predikanter, belägen vid Bellevuemoskén.

Abdul Samad al Swedi.
Att Abdul Samad är radikal har aldrig varit svårt att se. Han ingår så att säga i ett nätverk med andra radikala svenska predikanter, och på internet har han propagerat för de allra mest hårdföra, som Anwar al-Awlaki.

Bland hans svenska kontakter finns såväl jihadister i Syrien som tidigare medlemmar i al-Shabaab. Dock har Abdul Samad själv inte – vad som har synts – propagerat för våld.

De nya fotografierna visar en ny sida av predikanten. Med automatvapen, och med fingret pekande mot himlen.

Det framgår inte var bilderna är tagna. När liknande bilder med andra radikala islamister har dykt upp på internet har det varit från krigets Syrien eller Irak.
Abdul Samad al Swedi kallar sig också Abo Ibrahim.
Uppdatering 14/12:

I Norska Dagbladet skriver Expressens Kassem Hamadé idag om samme man, och bekräftar att han rest till Syrien med sin familj för att hjälpa till att med bygga upp kalifatet.

"«Lars» er 29 år gammel, født av norske foreldre som flyttet til Göteborg tidlig på 1980-tallet. Det er nå ti år siden «Lars» konverterte til islam. Nå bor «Lars» i Raqqa i Syria — «hovedstaden» i terrorgruppa IS' såkalte islamske stat i Syria og Irak. Der bor han med kone og fire små barn.

[...]

Det var i 2005 at «Lars» bestemte seg for å flytte til Egypt for å lære arabisk. Han var nettopp ferdigutdannet kokk. På vitnemålet var det jevnt over gode karakterer — bortsett fra i religion.

- En dag kom han og fortalte at han hadde konvertert til islam. Vi trodde det var forbigående — men ser nå at vi tok feil, sier en slektning.

«Lars» bodde i Egypt i to perioder, og lærte om arabisk og islam. Slektninger tror det var miljøet han hang med i Göteborg som fikk ham til å konvertere. Da han kom tilbake begynte han å utføre «dawah» — misjonering. Han reiste rundt både i Sverige, Norge og andre land og misjonerte om salafisme — samme trosretning innen islam som praktiseres hyppig i Saudi-Arabia og Qatar, og av al-Qaida og IS.

[…

Allerede før han flyttet til Egypt tok «Lars» et muslimsk navn. På Facebook har han to kontoer under ulikt navn, og han har i tre år blogget om hvordan en «ekte muslim» skal oppføre seg.

Bloggen ble opprettet da «Lars» var 27 år og bodde i Egypt. Inntil han ble kontaktet av Dagbladet var han aktiv også på sosiale medier. Da han flyttet til Syria for tre måneder siden la han ut bilder der han poserte med kalasjnikov-gevær og pistol. På Facebook har han også lagt ut bilder med IS-symboler.

Etter at Dagbladet tok kontakt med «Lars» på Facebook stengte han Facebook-kontoen med krigsbilder på. På en annen konto har han fortsatt et bakgrunnsbilde som viser en IS-kriger med IS-flagg og IS-logoen «al-Khilafa» - «kalifatet».

[...]

- De sa de skulle på ferie, men nå har vi skjønte hva som egentlig var tilfelle. De reiste til Tyrkia først og deretter videre til Syria, sier slektninger av «Lars»' kone.

- Vi aksepterte hans avgjørelse om å konvertere til islam, men vi trodde aldri at han skulle dra det så langt at han flyttet til Syria med små barn. Det er uansvarlig, mener annen slektning.

[...]

«Lars» traff sin kone, som også er konvertitt, for noen år siden. De giftet seg i henhold til muslimsk skikk, og fikk fire barn.

- Hun jobbet med teater og var en glad og positiv jente. En dag kom lillebroren hennes hjem og sa at hun hadde sett en film om islam på nettet. Både hun og moren hennes syntes den var interessant — og begge to konverterte, sier nære slektninger av familien."

GT/Expressen har en längre version av samma artikel.