onsdag, januari 28, 2015

Märstas Unga Muslimer bjuder in hatpredikant

Affisch från Märstas Unga Muslimer.
På lördag framträder den brittiskpalestinske predikanten Haitham al-Haddad i Märsta. Arrangörer är Märstas Unga Muslimer och Islamguiden.com. Haitham al-Haddad har betecknats som hatpredikant av flera organisationer i Storbritannien, med anledning av hans uttalanden om homosexuella och judar, hans motstånd mot demokrati, hans försvar för självmordsbombningar, åsikten att Usama Bin Ladin har blivit martyr, hans legitimering av könsstympning och hans förespråkande för införandet av Sharia-lagar med stening av otrogna och dödsstraff för avfällingar på straffskalan – bland annat.

Det finns åtskilliga citat och filmer på nätet som visar ord för ord vad al-Haddad står för (här är en omfattande samling med det mest skrämmande). Här på bloggen tänker jag nöja mig med att länka till hans artikel med den talande rubriken Standing up against Homosexuality and LGBTs. Där argumenterar han emot "the scourge of homosexuality", som han kallar "a great evil and harm to society", och som han menar borde kriminaliseras och – underförstått genom parallellen med Lots folk– straffas med döden.

Jag nöjer mig också med att illustrera al-Haddads syn på demokrati och rätt genom den korta videosnutten där han frågas ut om sin syn på stening som straff för otrohet.Det finns åtskilligt mer att se i samma stil. På lördag är han alltså inbjuden att tala inför Märstas Unga Muslimer om "balansen mellan Sharia och det västerländska samhället".

Man skulle kunna tro att Märstas Unga Muslimer och Islamguiden har råkat göra ett enstaka misstag. Men förra året vid samma tid hade man den brittiske predikanten Abdurraheem Green som gäst. Green är kollega till al-Haddad och ledare för den extrema Islamic Education & Research Academy (iERA) som också finns representerad i Sverige.

Även Greens tvivelaktiga uttalanden fyller en hel katalog för den intresserade, men jag nöjer mig med att visa ett kort utsnitt där Abdurraheem Green talar om stening, homosexualitet och demokrati.De senaste veckorna har det pågått en debatt om moskéers eventuella ansvar för den radikala miljö som underlättar rekrytering till jihad. Detta med anledning av denna bloggs avslöjande om de två unga svensksomalier från Örebro som stupade i jihad, och som hyllades i sociala medier av en predikant verksam i Örebro moské och i Gävle moské.

En talesperson för Örebro moské har exempelvis sagt att rekryteringen har skett utanför moskén, och att arbetet mot radikaliseringen därför också måste inriktas på förhållandena utanför moskén.

Marknadsföring från Örebro moské.
Men frågan är ändå om inte moskéerna har visst ansvar för vilken ideologisk miljö de upprätthåller. Få – om alls några – moskéer i Sverige predikar jihad. Däremot hålls regelbundet föreläsningar av extremister som ger jihadisternas religionstolkning i övrigt legitimitet. Jihadisterna känner sig därmed hemma i stora moskéer i islams mittfåra. Predikanterna i Märsta, till exempel, predikar exakt samma variant av islam som tillämpas i Islamiska statens så kallade kalifat.

Örebro moské, som alltså inte anser sig behöva bära någon skuld för de lokala jihadisterna, bjöd för två år sedan in den sudanesiske predikanten Sheikh Abdel-Hay Yusuf, känd salafijihadistisk predikant. Det finns åtskilligt extremt av honom att beskåda på nätet, men för att ta ett exempel om jihad: Dagen efter Usama Bin Ladins död försvarade han Bin Ladin i ett fjorton minuter långt devot och uppviglande uttalande.Man bör notera att både Märstas Unga Muslimer och Örebro moské är breda organisationer i vad som betraktas som den islamiska mittfåran. MUM är medlemmar i den stora paraplyorganisationen för ungdomsföreningar, Sveriges Unga Muslimer, och Örebro moské har exempelvis samarbete med studieförbundet Ibn Rushd.

Det är märkligt att inte deras verksamheter oftare kritiseras, exempelvis av organisationer för homosexuellas rättigheter eller kvinnoorganisationer.

Uppdatering 29/1:

Efter ett hektiskt nyhetsdygn har Sigtuna kommun sagt upp hyreskontraktet för evenemanget med Märstas Unga Muslimer och Sveriges Unga Muslimer deklarerat att Märstas Unga Muslimers medlemskap i paraplyorganisationen har "frysts" och att föreningen ska "kickas ut" på årsmötet.

Expressen var först med att följa upp mitt avslöjande, sedan följde hatpratsspecialisten Torbjörn Jerlerup, UNT/Sigtunabygden, lokala sajten Märsta.nu, Aftonbladet, SR Radio Sweden, och SVT. Storyn fick också en tråd på Reddit, och en på Flashback. Inte illa för en bloggpost.

Märstas Unga Muslimer har ännu inte uttalat sig.

Uppdatering 2/2:

Märstas Unga Muslimers pressmeddelande är episkt innehållslöst. Ingen ånger där inte.