lördag, maj 16, 2015

17-årig predikant från Lund poserar med AK47 i Syrien


En ung predikant och nasheedsångare kallad Mustafa Abu Aaliyah från Lund har anslutit sig till Islamiska staten. Den 10 maj publicerade han en video från Kalifatet där han ses sjunga en religiös hymn och posera med automatvapen. Han skriver om sin tillvaro i gudsstaten: "Jag önskar bara säga att jag önskar att ni kunde vara med mig här. Det är precis så perfekt och underbart som jag hade förväntat mig. Jag är vittne till att lagen här är enbart för Allâh och förståelsen är på metodologin av Salaf."

I ett inlägg på engelska uppger han att han förklarat trohet till Islamiska statens ledare, och han uppmanar andra att följa exemplet: "This is the Khilāfah upon the Methodology of the Prophethood, and I have given bay‘ah to Sh. Abu Bakr al Baghdadi (hafidhahullâh). Here is our ‘izzah, here is our success. My brothers and sisters, come, let us unite."

Mustafa Abu Aaliyah heter egentligen Mustafa Suldan. Han är född i december 1997 av en svensk mamma som konverterat till islam och en somalisk pappa, och uppvuxen i Lund. Han avvek från gymnasiet tidigare i år.

Han har uppfostrats som muslim. På hans Facebooksida kan man höra när han som tioåring reciterar verser ur koranen, en inspelning hans pappa gjort i Lunds moské. I Sydsvenskan kan man hitta en artikel om hur hans mor grundade Lunds islamiska scoutkår.

Mustafa Abu Aaliyah har trots sin låga ålder varit verksam i offentligheten. Primärt är det som nasheedsångare han har gjort sig ett namn, med sin väna röst, men han har också predikat. Hans framträdanden säger något om vilken miljö han vistats i.

I oktober 2014 besökte den berömde islamiske spoken word-poeteten Boonaa Mohamed Malmö. Predikan hölls av Abu Muadh, numera känd från Uppdrag gransknings program om jihadistscenen i Göteborg. Som mellanakter framträdde Poeten från Levanten, alias Hussein Hamad från Borlänge (son till imamen i Borlänge), och Mustafa Abu Aaliyah.

I december 2014 hölls konferensen "Ett sändebud till världen" i Ahl al-Sunnah Moskén i Helsingborg. Bland predikanterna fanns både Örebromoskéns förre talesman Aisar Al-Shawabkeh, känd för att ha spridit antisemitiska vandringshistorier, och Fryshusets Kajs Atallah, som kombinerar sitt uppdrag som fredsagent med att hylla svenska jihadister i Syrien. På filmen därifrån håller Mustafa Abu Aaliyahs sin predikan "Profetens relation till sin skapare" sittande bredvid Bilal Borchali, en av de mest inflytelserika predikanterna bland unga salafister i Sverige.

Hemmaplan har varit Lunds moské, som tyvärr får anses vara en del av samma rörelse.

Facebookkontot förstärker bilden av en ung man med ett nätverk som leder rakt in i den salafistiska radikala miljö som utgör den ideologiska jordmån i vilken den svenska jihadismen frodas. Bland kontakterna finns välkända radikala predikanter och jihadister på plats i Syrien.

Mustafa Abu Aaliyah har ett konto på Youtube, benämnt Munshid Abu Aaliyah, där han har publicerat en rad nasheeder. Hans skönsång förekommer även i andra kanaler.

För den som har matats med bilden av svenska jihadister som dåligt pålästa halvkriminella element i utanförskap är möjligen nyheten om Mustafa Abu Aaliyah förvånande. En finlemmad, skönlockig, närmast effeminerad, sjungande pojkscout som lägger upp korta videoklipp där han tackar gud för det fina vädret, motsvarar inte riktigt schablonbilden.

Men det är samma person, pojken vars ljuva stämma kallar till bön i Lunds moské, och pojken som försvarar hur Islamiska staten bränner sina offer levande.