onsdag, mars 31, 2004

Why did Persson skip Madrid?

Det är en märklig resa han har gjort, Göran Persson.

Han har gått från att vara kommunalråd i Katrineholm, över skolministertiden då han betraktades som en hatad ond kamrer, genom perioden av bufflighet och transformationen till mys-Persson, till aktad statsman som EU-ordförande, och till att bli landsfadern som tog oss igenom den svåra perioden efter Anna Lindhs död.

Och tillbaks till pamp-aktigt kommunalråd, fast nu i förvuxen skala.

Den totala avsaknaden av diplomatisk fingertoppskänsla avslöjades idag av Rapport. Det visar sig att anledningen till att Göran Persson inte åkte till minneshögtiden över terroroffren i Madrid var att han skulle bila runt med Björn Rosengren för att titta på gårdar och herresäten till salu.

Nu uppger Rapport att det var Björn Rosengren som var spekulant, men Göran Persson har ju tidigare antytt att han vill köpa en gård i Sörmland, vartill han och Anitra Steen ska kunna dra sig tillbaka när pensionstaket är nått.

Är det maktens berusning? Eller är han helt enkelt okänslig?

Jag vet inte. Det kan ju vara dåliga rådgivare också.

Det är en helt annan sak att han försöker sätta skattenivån i de forna öststaterna tycker jag. Det är bara normalt socialdemokratiskt chauvinistiskt beteende. Sossarna tror ju att den egna politiken är överlägsen allt annat. Att välståndet i Sverige inte har ett dugg att göra med att vi hölls utanför världskrig och kommunism. Att alla andra också borde följa den tredje vägen.

Men att skicka iväg en underhuggare på begravning för att han själv ska spekulera på mellansvenska gårdar och gods? Är det typiskt socialdemokratiskt?

Nej, det är nog bara dåligt omdöme hos en kommunalpamp.

Torsdag kväll diskuterar Pressklubben detta på tv. Göran Persson - statsman eller förvuxet kommunalråd? Anders Isaksson, Lena Mellin och Johan Hakelius lägger ut texten. Kan bli kul!

Summary in English:
The reason that Swedish Prime minister Göran Persson did not attend the funeral ceremony for the victims of the Madrid terror bombings was, and this is so low, that Persson was out looking for a country manor in Arboga his friend ex-minister Björn Rosengren wants to buy. Also Persson has earlier hinted that he would like to retire and settle down in a manor, possibly the same, with his new love Anitra Steen.