måndag, april 19, 2004

Media bias

Man kan tycka att den stora medienyheten just nu är lanseringen av NRA News. Men jag tror snarare att kvällens fight nere vid plattan blir mer omskriven imorgon.

Det var nämligen en rolig debatt på Publicistklubben ikväll. Den kommer säkert att hamna i kvällstidningarna imorgon, eftersom det i stora drag var en uppgörelse mellan två av journalistikens tyngsta namn, Jan Guillou och Janne Josefsson.

Eftersom Guillou ikväll skulle hålla sin sista debatt som ordförande för Publicistklubben, ville han avsluta grandiost med att visa att han fortfarande äter uppkomlingarna i branschen till frukost.

Guillou har ju varit på krigsstigen ett tag mot genren grävande journalistik, som Guillou naturligtvis tycker befunnit sig i fritt fall sedan han själv friade Keith Cederholm. Snarare än att exponera makten, menar Guillou, är den grävande journalistiken ett forum för påhopp och grovt förtal.

Och när "undergrävande journalistik", som Guillou kallar det, ska kritiseras så är det Janne Josefsson som är den föredragna måltavlan.

Guillou och Josefsson avskyr varandra.

De kallade varandra för lögnare åtskilliga gånger. På Publicistklubben, som är en ärevördig förening för fina journalister som är så uppburna att de kallar sig publicister, är alla journalister uppfyllda av det heliga uppdraget (något om sanning och relevans), och i sånt sällskap är lögnare ett fult ord. Publiken skrattade gott.

Men det stannade inte där. Bästa smockan kom från Josefsson, rakt i solar plexus på Guillou.

- Jag börjar snart tro på din gamla mamma, som säger att du inte kan skilja på verklighet och fantasi.

Kul. Personangrepp på högsta nivå.

De pucklade på varandra i nästan två timmar, påhejade av frilansaren och journalistpris-nobbaren Dan Josefsson, journalistikprofessorn Sigurd Allern, mediemagasinaren Sofia Djiobaridis och chefen för Uppdrag Granskning Nils Hanson.

Om de kom fram till nåt?

Dan Josefsson höll en hygglig analys om det dramaturgiska problemet med så kallad grävande journalistik - att reportern mallar sin historia så mycket att sanningen någonstans går förlorad - och sen övergick man till slagsmål istället.

Ingen av de församlade publicisterna misstyckte.

Jag misstänker att den nye ordföranden Stig Fredrikson, som ni känner som utrikespolitisk kommentator på Aktuellt, och som jag känner som en mycket stillsam, artig och trevlig man, inte kommer att arrangera lika roliga fighter.

Men jag ska nog börja gå på Publicistklubben i alla fall. Jag tror det går att ragga brudar där.

Summary in English:
The biased media gets corrected in NRA News. Great wholesome fun. But they won´t report that the Swedish Publicist Club has a new chairman, Stig Fredrikson. He´s a co-worker of mine.