tisdag, april 27, 2004

Protectionist PTA

Jag tänkte att jag skulle skriva nåt raljant om Riksförbundet Hem och Skola, som strider för svensk skolmat.

"Skolbarn ska serveras svenskt nötkött, kräver Hem och skolas riksförbund. Samtidigt rasar föräldrar mot att kravet på svenskt nötkött i skolan tagits bort."

Det står i måndagens Expressen.

"Föräldrarna påpekar också att eleverna får lära sig att svenskt nötkött är säkert och bra."

- Det blir väldigt konstigt om de därefter serveras utländskt nötkött i skolbespisningen. Det är en dubbelmoral som vi inte vill ha i skolan, säger Jan Alvind, talesman för Hem och skolas riksförbund till Expressen.

Här skulle det passa med något elakt. Men jag nöjer mig med att citera den mer öppet främlingsfientliga protektionismen i Sverigedemokraternas utspel från 1997, signerat Jimmie Åkesson:

"Sverigedemokraterna i Sölvesborg anser att all mat som serveras vid skolor, daghem och äldreomsorg skall komma från svenska förhållanden, och dessutom vara helt ekologiskt framställd, viket innebär KRAV-märkning. Detta gynnar inte bara vårt eget näringsliv och natur, utan visar också vårt avståndstagande från diverse plågsamma djurhållningssätt och ritualslakter."

Jimmie Åkesson är Sverigedemokraternas andrekandidat till Europaparlamentet. Åkesson är förbundsordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) och kommunfullmäktigledamot i Sölvesborg.

På senare år har Sverigedemokraterna av marknadsföringsskäl tonat ner det där med ritualslakt, och skriver istället i sitt uttalande om skolpolitik:

"Vi bör också sträva efter att skolmaten i största möjliga mån är svenskproducerad, ekologiskt framställd, och helt kostnadsfri för eleverna."

Men vi vet ju vad de menar, Sverigedemokraterna och Hem och Skola.

Summary in English:
Swedish national PTA yesterday went protectionist, and now wants only Swedish food products in the schools.