torsdag, maj 20, 2004

Feministiskt ställningstagande

När jag var ung kommunist levde jag i en härva av vanföreställningar och lögner. Exempelvis så trodde jag, som alla socialister (inklusive vår finansminister), att världens alla ekonomer förespråkar marknadsekonomiska lösningar för att de är liberaler - och inte tvärtom att de är liberaler för att de vet nåt om ekonomi.

När jag var tjugofyra år, om jag minns rätt, så befriades jag från en av dessa vanföreställningar, nämligen den att feminister med nödvändighet är manshatande, frigida och nerklädda kommunister.

Jag umgicks ibland människor omkring ett gäng (det här var alltså i Uppsalas studentkretsar på Uplands, Kalmar och V-Dala nationer) tjejer som var ungefär så skarpa som människor kan vara. Och de, som var nåt år äldre än jag rent fysiskt - decennier före mig rent psykiskt - tipsade mig om banbrytande feministisk litteratur som Carin Holmbergs "Det kallas kärlek", och annat.

Nåväl. Vanföreställningar.

Jag trodde alltså, på den tiden, att sexiga kläder, utmanande stil och kvinnlig frigjordhet var resultat av en manlig förtryckarstruktur - och alltså var dåligt. För mig fanns inte tanken att man kunde vara både feminist och klädd i pushup-bh.

Tjejerna i det här gänget lärde mig att det inte fanns nån motsättning mellan sex och feminism. Vilket alla dryga feminist-hatare borde få veta.

Särskilt Mia Eriksson, nu doktor Eriksson, ansträngde sig för att på bästa tänkbara sätt instruera mig om att det går att vara feminist samtidigt som man är ung, snygg, kåt och klädd i spetsunderkläder.

Nåväl. Ni hajar.

Man behöver inte hata sex för att vara feminist. Men det är inte den enda fördomen som borde krossas. Det finns andra vanföreställningar.

Tack och lov finns det botemedel. Ikväll, och de två kommande aftnarna, finns stora möjligheter för människor i Stockholm att smula sönder illusioner. De två vanligt förekommande vanföreställningarna att alla sossar är hjärndöda och att utmanande klädsel är ett stöd för det påstådda patriarkatet, krossas effektivt.

Det är världens coolaste sosse - den magdansande presschefen Anna Forsberg - som uppträder på Stockholm Bellydance Festival. Gå och se - bli bättre människor!

Riddarfjärdsteatern, torsdag till söndag.