tisdag, september 28, 2004

battlefield.mil?

Man skulle naturligtvis kunna vara hur elak och ironisk som helst.

Skriva att det är symptomatiskt att svensk försvarsmakt förlägger sina simuleringar till 1942.

Men jag ska vara positiv nu. För det är faktiskt en jättegrej.

Digital Illusions (aka DICE) licensierar ut sin spelmotor åt tillverkning av krigssimuleringar i försvarsmakten. Detta tillkännagavs idag i ett pressmeddelande.

Försvarsindustrin använder Digital Illusions teknik

Digital Illusions CE AB (publ) 2004-09-28

Spelutvecklingsbolaget Digital Illusions säljer en utvecklingslicens för tekniken bakom spelet Battlefield 2 till AerotechTelub. AerotechTelub vidareutvecklar sedan tekniken till simulatorer som det svenska försvaret ska använda i utbildningssyfte. Avtalet har ett initialt värde om 4 Mkr.

Spelet Battlefield 2 är ett krigs- och strategispel som utspelar sig i modern tid. AerotechTelub köper en utvecklingslicens för Battlefield 2:s teknik, alltså spelmotorn, för att skapa övningssimulatorer och demonstrationsanläggningar till det svenska försvaret.

- Att licensiera ut den tekniska plattformen är en utmärkt alternativ inkomstkälla, eftersom det inte kräver några större insatser från vår sida. Vi väljer dessutom att licensiera till en part utanför spelbranschen för att undvika den konkurrenssituation som kunnat uppstå om ett annat spelbolag utvecklat på vår teknologi, säger Patrick Söderlund, vd på Digital Illusions.

- Det faktum att den svenska försvarsindustrin nu kommer att använda teknik framtagen av en svensk spelutvecklare visar Digital Illusions styrka. Det kostar stora summor att ta fram en liknande teknisk plattform. Genom att vi nu väljer att använda oss av en kommersiellt utvecklad produkt är vår förhoppning att vi kan hjälpa det svenska försvaret att snabbare utveckla nya funktioner och därigenom öka effektiviteten, säger Jörn von Treskow, affärsenhetschef på AerotechTelub.

Avtalet omfattar en utvecklingslicens till ett värde av 4 Mkr. Digital Illusions ska komplettera licensen med en mindre supportfunktion.

AerotechTelub valde Battlefield 2-motorn eftersom den möjliggör simulering av större geografiska områden. Den ger också spelaren möjlighet att samöva olika roller i det svenska försvaret, samt träning inför internationella insatser. Battlefield 2-motorn kan också användas som stöd för att utveckla ny ledningsmetodik...

Apropå krig, förresten. Har jag tipsat er om att läsa alla texterna av världens mest cyniska och svartsynta krigskrönikör Gary Brecher (mer känd som The War Nerd)? Gör det. Läs nu!