lördag, oktober 23, 2004

Stackars Ibbe

Jag sitter och funderar på vem av dem som är bögen. Eller flatan, förstås. Det kan ju vara en flata också.

Sven-Erik Österberg, biträdande finansminister, är gift med Ann-Marie och har tre barn, en pojke och två flickor. Sånt behöver förstås inte betyda något, men indikerar ändå att Sven-Erik spelar i vårt lag. Också kommer han från Skinnskatteberg, och i Bergslagen är det inte lätt att vara homo, så den som frivilligt bor kvar där, han måste per definition betraktas som heterosexuell.

Vi stryker biträdande finansministern, alltså.

Jens Orback, Integrations-, storstads- och jämställdhetsminister (blir inte titlarna längre och längre?), är ju en kvinnornas man. Tv-kändis och jämställdhetsguru med särskild vurm för pappafrågor. Och skattesmitare, visar Expressen. Han bor på Södermalm med sambon Erica Jonvallen och fyra barn, vilket gör att han kan skapa ett fotbollslag tillsammans med Thomas Bodströms familj (för att inte tala om att de på egen hand säkrat det framtida väljarunderlaget). En kvinnornas man. Jens Orback kan det heller inte vara.

Vem är det inkvoterade homot?

Det kan väl inte vara Ibrahim Baylan? Det vore ju helt fruktansvärt. Tänk att vara inkvoterad dels som utomnordisk invandrare, och dels som homo! Nej, Ibbe, som han kallas, har halkat in på invandrarkvoten. Trist för honom, förstås. Han har redan fått frågor om hur det känns att bli upphöjd på etnisk grund snarare än på meriter, och då har han ändå bara haft jobbet i två dagar. Ibbe kommer aldrig att kunna skaka av sig det. Trist för honom, som sagt. Men bög är han inte. Han bor med sambon Anna i bostadsområdet Ålidshem i Umeå, står det i hans CV (pdf).

Vem är det inkvoterade homot?

Nån måste det ju vara.

Det kan ju inte vara så att Socialdemokraterna försummat att kvotera in någon. Sossarna älskar kvotering. De vill kvotera utbildningar, arbetsplatser, styrelserum, riksdagen, regeringen, ja, allt. Allt utom föräldraförsäkringen, förstås. För det är ingen riktig kvotering, har sossarna förstått. Alltså blir det inget. En individualisering, som det egentligen är, av föräldraförsäkringen är en förändring i liberal riktning, där man alltså betraktar medborgarna som individer, till skillnad från det socialistiska synsättet, där medborgarna representerar klasser och grupper, eller den konservativa hållningen, där medborgarna ses som delar i familjer. Ingen riktig kvotering.

Men de måste väl ha kvoterat in en bög i regeringen?

Apropå kvotering: Visste ni att Adolf Hitler var tidigt ute med kvotering i skolorna? Han hade en lite annorlunda infallsvinkel på det hela, förstås. Han tyckte att det var för få fullblods-tyska ungar som orkade masa sig igenom utbildningarna, och lösningen var förstås att kvotera. Lagen "Gesetz gegen die Überfüllung deutscher Schulen und Hochschulen" (engelska) stiftades den 25 april 1933 och tillsåg att utbildningsväsendet aldrig skulle rymma fler judar och utlänningar än vad som var proportionerligt mot deras andel av befolkningen.

Kvotering, ja.

Hur ädla syften man än har, så är kvoteringsredskapet som gjort för att misshandla människor. De som får jobbet på grund av kvoteringen blir misstrodda, de som inte får jobbet blir arga. För att inte tala om att det kan innebära att det blir fel person på fel plats. Lyckligtvis finns det människor, som Gunnar Strömmer, som motarbetar kvoteringstendenserna.

Stackars Ibbe. Misstänkliggjord för all framtid. Han kommer att få jobba hårt för att bevisa vad han kan. Men jag antar att det är så för alla invandrare. Särskilt för dem som inte lyckas bli inkvoterade.

Men jag gillar Ibbe, i alla fall. Jag tycker att det är kul att han är assyrier. En av mina favorit-sossar, Nisha Besara (som är redaktör för SSUs utmärkta tidskrift Tvärdrag), är assyrier. En annan kul sak med assyrierna är att de är så bra organiserade. När jag gör ett tv-program där ordet Kurdistan nämns, så ringer det alltid nån representant för någon assyrisk förening och säger att vi inte får glömma bort assyrierna. De tycker att de hamnat i kölvattnet i offentligheten, assyrierna. Också har de en oplockad gås med kurderna. Turkarna genomförde ju folkmord mot alla otrogna hundar under första världskriget. Och där turkarna själva inte kom åt att slakta hjälpte de kurdiska klanerna så gärna till. Så de litar inte riktigt på varann, turkar, kurder, assyrier, armenier, och alla andra.

Det skulle vara kul att höra Ibbe prata lite om det. Om hur han ser på kurder. Om hur han ser på turkar. Eller araber. Muslimer. Ibrahim Be Shabo, som är hans "egentliga" assyriska namn, skulle kanske säga nåt intressant. Nåt som inte vore helt politiskt korrekt. Eller inte. Vad vet jag?

Bög är han inte, i alla fall.

Och då återstår frågan: vem är det?

Har sossarna missat att kvotera in en homosexuell, eller är det helt enkelt något sittande statsråd som inte kommit ut ur garderoben? Tips mottages tacksamt!