fredag, november 26, 2004

Stamkrogen prisas - 5

Vad gör du ikväll?

Själv hade jag tänkt sitta hemma och lära mig allt om Firefox, som nu fått ersätta Internet Explorer i min burk. Men underhållningsindustrin vet var de ska sätta in sina stötar.

I dagens nöjesbilaga (pdf) i Stockholm City så hyllas återigen min stamkrog Dining ClubGästrikegatan 3. Betyget blir fyra av fem.

Ett nyskapande ljus i mörkret

Härligt – vi ser ett klart lysande ljus i mörkret!

Dining Club är den ovanligt lyckade kombinationen av läcker mat, nytänkande, unga entreprenörer, mycket bra priser och höga ambitoner.

Här är trångt, tätt och ombonat. Proffsig servis visar gärna vägen till rätta mixen av förrätter, smårätter och varmrätter och vad man ska dricka till.

Maten är en påhittig mix av svenskt, franskt och nytt. Befriande fritt från feta såser.

Och det är ju helt sant. Vilket Gourmet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Nöjesguiden, Dagens Industri och andra tidigare noterat.

Häromveckan hade dessutom tidningsgruppen Innerstadspress (vi i Vasastan, Södermalmsnytt etcetera, ett stort hyllningsporträtt till krögarna (pdf).

Succé för Dining Club

När Lukas Moderato, 28, och Christopher Ellertsson, 26, bestämde sig för att öppna en krog tillsammans var de överens om att det inte skulle vara lätt.

– Antingen tar man över en krog som redan finns. Eller så gör man som vi och hittar en lite "bråkig" adress på en återvändsgata där ingen går förbi och jobbar upp ett ställe, säger Christopher.

– Vi gillade lokalen på en gång, sedan var det just det där att den låg där man inte tror att det ska ligga något, säger Lukas.

Menyn skulle inte heller följa strömmen – klassisk fransk mat utan några aspirationer på trendighet var utgångspunkten.

– Både vi och kökschefen Erik Fröderberg hade samma plattform: vi ville göra någonting riktigt bra, inte bara nyskapande. Grunderna är klassiska och vi satsar mycket på basråvaror och tillagningssätt, säger Christopher.

Maten följer vinerna

– Tänket bakom menyn är att maten ska följa de viner vi har. Sedan måste det finnas en balans mellan rätterna.Vi har till exempel en lättare fisk och en tyngre, vi har fågel, nötkött, kanin och lamm. Det ska finnas en stor spridning utan att det blir spretigt, fortsätter Lukas.

Så nu blev jag plötsligt sugen på lammlägg.

Boka bord du också! Och glöm inte att säga hej till killen i brillor som sitter med en mellanöl och en gammeldansk och läser tidningen i baren när du kommer dit - det är sannolikt jag.