måndag, oktober 30, 2006

Men det är nog bra betalt

Det är en ganska kul annons, faktiskt, som AMS har ute när de letar efter ny kommunikationsstrateg.

Välkommen till Sveriges mest utskällda myndighet!

Jag började på Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) för några månader sedan. Sedan dess har det blåst ganska hårt i medierna – både på nyhetsplats och debattsidor. Ett av skälen är att jobbfrågorna verkligen stod i fokus i valdebatten. Trots det, eller kanske just på grund av det, tycker jag att jag har ett av landets mest spännande jobb.

Jag vet att vår myndighet har ett viktigt uppdrag, som berör väldigt många – både enskilda människor och företag. Jag vet också att våra medarbetare på Arbetsförmedlingen gör ett mycket bra jobb. Men vi är inte nöjda – vi behöver bli bättre.

Något vi definitivt behöver bli bättre på är att helt enkelt göra oss förstådda. Vi behöver hitta bättre sätt att beskriva vad vi gör och vad man kan förvänta sig av oss. Med en ny arbetsmarknadspolitik står vi nu också inför stora utmaningar, inte minst kommunikativt.

Vi har alltså mycket att göra på informationsavdelningen och vi saknar en medarbetare – en kommunikationsstrateg. Skulle du vilja kavla upp ärmarna och hjälpa till? Då är du varmt välkommen!

Greta Svensson, informationsdirektör

www.ams.se/ledigajobb
Sen kan man ju ha invändningar, förstås, mot själva betraktelsesättet att AMS problem skulle kunna avhjälpas med bättre kommunikation, eller mot att kommunikationen överhuvudtaget följer en strategi.

Sofia Nerbrand skriver om det på Svenska Dagbladets ledarsida.
Av de 40 senast utnämnda generaldirektörerna med politiskt förflutet var 23 socialdemokrater, två miljöpartister och en vänsterpartist, enligt en kartläggning som Rapport gjorde i våras. Göran Persson har också medvetet placerat de sina på strategiskt viktiga myndigheter, såsom Bo Bylund på Ams och Ines Uusmann på Boverket.

Hur troligt är det att dessa personer - som har fått sina maktpositioner på att ha rätt värderingar och kontaktnät snarare än genom "förtjänst och skicklighet", som regeringsformen stadgar - kommer att ta sig an nya direktiv från en borgerlig regering med lojalitet och effektivitet?
Det finns onekligen problem att kommunicera bort.