Tusen och en tuss
Vi lever i moderna, öppna och frigjorda tider. Med axelryckningar avhandlar vi miljö- och migrationsministrars sexuella preferenser och med glada utrop bemöter vi avklädda bilder på kulturministern. Men detta är inte något gudagivet tillstånd. För bara decennier sedan härskade mörkret.
I vissa traditionsstarka fästen härskar fortfarande smygandet och hukandets kultur.
Svenska Dagbladet har idag en dunderartikel under strecket, signerad fantastiske förläggaren Carl-Michael Edenborg. Understreckaren berättar, spännande som en detektivhistoria, om den fantastiska litterära skatten som göms i Kungliga Bibliotekets giftskåp.
Varje gammalt bibliotek med självaktning bör ha en giftkammare för den erotiska litteraturen. I Paris Bibliothèque Nationale kallas avdelningen för "L"Enfer". I British Library för "Private Case". Och det Kongelige i Köpenhamn har sitt "gemme". Kungliga biblioteket i Stockholm hade fram till 1937 ingen erotica att skryta om. Men i maj månad det året räddades nationalbiblioteket som genom ett trollslag ur den skamliga bristen. Oscar Adolf Borgström (1877- 1945), 1:e expeditionsvakt i vid Kungliga pensionsstyrelsen, överlämnade då en samling om 1 312 volymer erotisk litteratur och sexualia till KB, närmare 42 hyllmeter, med titlar från 1500-talet och framåt och från världens alla hörn. Samtidigt skänkte han en del "erotiska konstsaker" till Nationalmuseum.Det är inte svårt att instämma med förläggare Edenborg om att detta måste ställas ut och göras tillgängligt på alla sätt!
I vår samtid är pornografin ett starkt fenomen. Den debatteras, analyseras, attackeras, försvaras, stöts och blöts. Berättelsen om den Borgströmska samlingen kan bidra till att ge diskussionen något den ofta saknar: en historisk kontext. De drygt tusen titlarna bildar ett tvärsnitt genom de senaste 500 årens erotiska texter: de är som årsringarna i en gammal, obscen ek.
Den Borgströmska samlingens främsta värde ligger i att den är så väl sammanhållen och innehåller en lång rad ovanliga förstaupplagor och obskyra titlar, till och med ett och annat unikum. Men även samlingens kondition är över lag exemplarisk: den pryds av en lång rad lyxiga bokband från den Hedbergska firman, den förnämsta i det tidiga svenska 1900-talet, sida vid sida med de ofta ytterst påkostade förlagsbanden.
Det finns inga uppenbara tendenser i urvalet av böcker och bilder. Där finns allt från billiga samtida porrfotografier till 1500-talsklassiker, från Voltaire till tysk 1900-talssexologi; erotisk lyrik och prostitutionsutredningar; sadism, homosexualitet, pedofili, onani och pinuppor. Hela spektrumet av könslivets mångformiga avtryck är representerat. Den som lider av sjukdomen "det var bättre förr" blir snabbt botad av samlingen.
Nu återstår bara att öppna den Borgströmska samlingen för läsare och forskare genom att infoga den i Libris och blotta den för publiken i en utställning som gör rättvisa åt dess magnifika, erotiska monument.Samtidigt undrar man ju. Hur ser det ut med giftskåp på våra bibliotek? Vad finns där? (kanske några av våra bloggande bibliotekarier kan svara?)
(och ja, titeln Tusen och en tuss står i mina egna, mer blygsamma, hyllmetrar av erotica - det är den första i serien av sju böcker om hjälten John Stake, agenten från P.I.C.K.)