tisdag, oktober 24, 2006

Smart val av Borg

Nu har finansminister Anders Borg utsett sin ansvariga för presskontakter. Anna Unsgaard, gift med pressekreretaren hos Fredrik Reinfeldts statsrådsberedning, har enligt Resumé redan gjort sin första arbetsdag.

Och det här är, i mina ögon, fantastiskt roligt, på flera sätt. Jag har ju jobbat både med Anna och Edvard, och vet att de är så kompetenta som människor kan bli. Och nyutnämnda Anna är verkligen en ordningssam, brett kunnig journalist, precis som maken.

Men hon har även en specialitet som kan komma väl till pass i det nya yrket.

Medielogiken är som den är. Om en regering presenterar en ekonomisk reform, exempelvis, så presenteras den av en nyhetsredaktion enligt en given formel.

Först berättar man om själva reformen: om siffrorna, om tidsramen, och om beslutsgången. På rapport görs ett sånt reportage företrädesvis av Kerstin Holm.

På detta klipper man på reaktioner från opposition, folk på gatan, samt representanter för närings- och föreningsliv. Insamlandet av dessa repliker sköts av de reportrar som finns tillhands på rätt plats - vilka som helst.

Sedan analyserar man. Och med man menas KG Bergström, om det är i rapport, eller Mats Knutson, om det är i aktuellt.

Men medier bygger också på känslor. Så nästa steg i berättandet är vanligtvis att påvisa hur reformen slår för en vanlig människa. Och med vanlig människa förstås i detta fall någon som drabbas av reformens negativa konsekvenser.

Det är här Anna kommer in. Hon är mästare på snyftarhistorierna. Elsa, 64, som väntar på ny höftled, men som efter reformen blir tvungen att amputera, well, Anna hittar henne. Johannes, 45, den tillnyktrade alkoholisten som efter reformen tvingas ut på gatan igen, well, Anna letar upp honom. Med inkännande skånsk dialekt har hon förevisat en enorm mängd offer för regeringspolitiken genom sin karriär.

En sån specialkompetens är naturligtvis värdefull för en finansminister. Redan i taxin på väg till morgonsoffan får nu Borg konfronteras med de svåra frågorna. Vad säger du till Elsa, 64? Vad har du att säga till Johannes, 45? Ska Maria, 9, verkligen behöva sälja sin kanin för att få råd med skolmaten?

Det uppväger med råge skvallerfaktorn att ett äkta par sköter de tyngsta ministrarnas medierelationer.