söndag, december 03, 2006

Namntävling

På söndagarna tar ledarskribenterna och kolumnisterna i lite extra, och det kan ibland resultera i rolig läsning.

Svenska Dagbladet försöker sig Göran Eriksson i sin söndagsanalys på något som jag försökt experimentera med: att skriva om politik med rockmusikaliska referenser. Och Eriksson lyckas rätt bra.

"Should I stay or should I go?" frågar Margot Wallström på sin Brysselblogg några dagar efter att Göran Persson förlorat makten i Sverige.

Wallström skriver till "all those people posting nice comments and asking me to "Kom hem till Sverige"". Hon avböjer vänligt men bestämt.

Bloggrubriken är titeln på en Clashlåt där andra versen, som hon inte citerar, börjar: "Always tease, tease, tease".
Det är rätt smart. Politik, rock och sex - det hänger ihop precis så där som jag tyckt.

Konkurrenten Dagens Nyheter är också rätt kul idag. Niklas Ekdal på ledarsidan tar till det klassiska greppet med topplistan, denna gång med skällsord för liberala ledarskribenter. Och i dessa dagar är det ju helt sant att det ska fan vara folkpartist. Ekdahl välkomnar PK-begreppet mest.
"Politiskt korrekt"
Sedan 15 år tillbaka är detta en stående favorit, oftast utslungad från höger. "Politiskt inkorrekt" har blivit en form av beröm i vårt påstått instängda debattklimat, syftande på självständigt tänkande i form av till exempel negervitsar och blondinskämt.

Avsikten med PC-begreppet är i grunden att legitimera cynism; jag tror inte på växthuseffekt, jämställdhet, bistånd, minoriteters rättigheter, sociala reformer, Amnesty och Läkare utan gränser alltså är jag lite tuffare.
Ekdal listar också "Latteliberal", "Nyliberal", "Stadsliberal" med flera. Jag saknar förstås "Pissliberal", "Mjukbralla", "Frimicklare" och "Hans Blix".

Helt klart läge att tävla om bästa invektiv i kommentarsfältet!