söndag, januari 21, 2007

Intressant danskt opinionsskifte

För den som liksom jag tycker att det vore en välsignelse att slippa Sverigedemokraterna i riksdagen efter nästa val kan det finnas anledning att kasta ett getöga på dansk politik. Efter några år med successivt åtstramad invandringspolitik, visar en ny opinionsmätning att danskarna på det hela taget är nöjda med politikens nuvarande utformning. 42% säger att den är bra som den är nu, medan 34% tycker att den blivit för stram, och 18% menar att den fortfarande är för slapp.

Især blandt kvinderne, de højtuddannede og de offentligt ansatte er der en stor andel, som mener, at udlændingepolitikken er blevet for stram, viser målingen.

Omvendt er det blandt vælgere med kort uddannelse og lav indkomst, man især finder det synspunkt, at udlændingepolitikken er for slap.

Resultatet af målingen er opsigtsvækkende, siger flere valgforskere, der vurderer, at danskerne i vid udstrækning er ved at nå et vendepunkt i udlændingespørgsmålet.
Det skulle vara intressant att se siffror på vilka åtgärdsområden specifikt som danskarna tidigare varit missnöjda med men som man nu är tillfreds med. Om man kunde identifiera just de åtgärderna som ger störst opinionseffekt så skulle man, utan att alltså genomföra hela Dansk Folkepartis önskelista, kanske kunna stävja missnöjesröstandet på Sverigedemokraterna. Priset skulle kunna bli ganska lågt, i jämförelse med vad man skulle få genomföra med ett starkt invandringskritiskt parti i vågmästarställning.