söndag, januari 14, 2007

Svensk gripen i Somalia?

Enligt en talesman för interimsregeringen så har en svensk medborgare gripits i Somalia, misstänkt för att ha deltagit på islamisternas sida i striderna. TT rapporterar:

Den somaliska interimsregeringen grep i fredags "gerillasoldater från Tjetjenien, Eritrea, Sverige och Storbritannien som är lojala mot islamisterna" sade talesmannen Abdirahman Dinari enligt nyhetsbyrån AP.

Lokalradion i Somalia talar om svenskar, britter och andra som gripits vid gränsen mot Kenya, säger en svensksomalier till TT i telefon från Mogadishu.

Det kan antingen vara helt falska anklagelser mot folk som försökte lämna landet. Eller också handlar det om svensksomalier som faktiskt hörsammat uppmaningen från den islamistiska organisationen SICS att ansluta sig, säger han.
Det AP-telegram jag hittar nämner bara Sverige i förbigående.
Dinari said Sunday that government troops had captured Muslims from Chechnya, Eritrea, Sweden and Britain who were fighting for the Islamic movement.
Tyvärr får vi nog sväva i ovisshet om ovanstående är korrekta uppgifter eller inte. Sedan det nyligen påståtts att britter infångats har Storbritannien försökt få Etiopien att verifiera, men så har inte skett. Kanske har man andra prioriteringar - kanske är utpekandet av utlänningar del i en propagandaoffensiv (det är givetvis lättare att få somaliernas stöd för sina och regeringssoldaternas hårdhänta insatser om man kan peka på att man slår till mot farliga utlänningar).

Förhoppningsvis är våra diplomater mer framgångsrika.