torsdag, februari 22, 2007

Fängslad svensksomaliers familj talar

Göteborgs-Posten intervjuar brodern till en av de svenskar som fängslats misstänkta för att ha deltagit i strider för Islamiska Domstolarnas Förbund i Somalia. Brodern anser att det är helt osannolikt att svensksomaliern skulle deltagit i kriget, och säger att det mest var kvinnor och barn, och inga soldater, med på den lastbil som svensksomaliern åkte med till Kenya där han greps.

39-årige Osman, personlig assistent i Stockholmsförorten Spånga, är en av de fyra fängslade svensk-somalierna. Han sitter i ett fängelse i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Uppgifterna om Osman kommer från hans bror Sahal Yasin Ahmed. Utrikesdepartementet vill fortfarande inte uppge var de fyra svensk-somalierna befinner sig, med hänvisning till att detta riskerar att störa de känsliga kontakter UD har på ett flertal myndighetsnivåer i regionen.

Sahal Yasin Ahmed berättar att hans tio år äldre bror, som bott i Sverige sedan 1990 och har svenskt medborgarskap sedan länge, åkte till Somalias huvudstad Mogadishu i mitten av oktober. Han hade en flygbiljett med tre månaders giltighet. Han skulle besöka sin fru och sju månader gamla dotter.

Någon gång i mitten av december ska Osman med fru och barn ha börjat den 60 mil långa resan landvägen mot Kenyas gräns.

Varför?

- Vi i familjen här hemma i Sverige hade ringt honom och sagt till honom att åka därifrån. Alla såg att det var ett krig på gång, säger Sahal Yasin Ahmed.

I den kenyanska gränsstaden Liboi greps Osman, fördes till Nairobi, därifrån till Mogadishu och senare med flyg till Addis Abeba. Från fängelset i den etiopiska huvudstaden kunde han för två veckor sedan låna en telefon och ringa ett kort samtal till sin bror. Därefter har det varit tyst.

- Han sa att han mådde bra och bad oss kontakta svenska ambassaden.