lördag, februari 10, 2007

Vittne mot misstänkt svensk terrorist rymde

Svensken som kallat sig "Bin Ladins hit man", Oussama Kassir, var ytterst nära att få en betydligt behagligare rättegång än han kunnat tro.

En av de personer som lovat vittna mot svensken avvek nämligen från landet, men sitter nu, sedan en dryg vecka, säkert i amerikanskt förvar. James Ujaama greps utanför en moské i Belize den 18 december, och dömdes i Seattle den 1 februari till två års fängelse för att ha brutit mot de regler som var förutsättningen för hans villkorliga frigivning, och alltså lämnat landet. Vid gripandet bar han ett mexikanskt pass i namnet Jose Luis Ramirez Ramirez, berättar Seattle Times. Ujaama, som år 2003 erkände sig skyldig till att ha stöttat talibanerna (åtalet, pdf), fick i en uppgörelse med åklagaren lägre straff bland annat förutsatt att han lovade vittna mot svensken.

Svensken Oussama Kassir hotas av åtal i USA misstänkt för att ha försökt bygga upp ett träningsläger för jihadister i Bly, Oregon (pressmedd om åtalet, pdf). Kassir sitter sedan mer än två år fängslad i Tjeckien, där myndigheterna överväger om de kan lämna ut honom till USA. Kruxet ligger i att utlämningsavtalet mellan Tjeckien och USA inte innehåller de brottsrubriceringar Kassir misstänks för, eftersom avtalet härrör från 1920-talet.

James Ujaama var den som ursprungligen ville grunda träningslägret i Bly, och därför faxade till Abu Hamza al-Masri i London och berättade att han hittat en plats som "ser ut precis som Afghanistan". Åklagaren påstår att Abu Hamza al Masri i sin tur skickade Oussama Kassir, tillsammans med Haroon Rashid Aswat, till USA för att bygga upp lägret. Såväl Abu Hamza al Masri som Haroon Rashid Aswat sitter fängslade i Storbritannien.