Svensken fejkar sjukdom 7 dagar per år
För en vecka sedan kokade jag av ilska. Efter en rättmätig men hård mediegranskning av socialförvaltningen i Vetlanda föll socialchefen för trycket - och sjukskrev sig. Precis som om han inte hade semesterdagar att ta ut. Precis som om han inte kunde säga upp sig om det nu var så att han inte klarade jobbet. Precis som om offentlig kritik var en sjukdom i sig.
Sånt här händer varje dag. Sjukförsäkringen används som semesterkassa. Det beror naturligtvis inte bara på ett moraliskt förfall hos enskilda individer. Samhället erbjuder en infrastruktur - sällsynt blödig sjukförsäkring, ryggradslösa läkare, stelopererade arbetsgivare - som skapar fusk.
Enligt en undersökning från Geva Institut i München, som presenteras i tysk press idag, tillhör svenskar de folk som sjukskriver sig oftast - utan att egentligen vara sjuka. Geva, som intervjuat drygt 11.000 personer, har kommit fram till att svenskar i snitt falskeligen sjukskriver sig 7,67 dagar om året. Detta kan jämföras med en annan välfärdsstat som Tyskland, där arbetstagarna utan skäl sjukskriver sig genomsnittligen 1,83 dagar per år.
Fusktoppen enligt Die Welt:
Indien 8,64Och fuskbotten:
Sverige 7,67
USA 3,07
Italien 2,20
Tyskland 1,83
Sydkorea 1,00Sveriges position förvånar inte (det gör däremot Indiens - what's up with that?).
Taiwan 0,99
Belgien 0,93
Turkiet 0,73
Bulgarien 0,67
Mexiko 0,62
Ungern 0,54
På torsdag hålls utfrågning om regeringens förslag om en ny Bidragsbrottslag, "en särskild lag om straff för den som lämnar oriktiga uppgifter som kan leda till en felaktig utbetalning från bland annat Försäkringskassan, arbetslöshetskassan, CSN eller socialtjänsten." Det blir säkert intressant. Men så länge de andra fuskskapande mekanismerna kvarstår kommer problemet att fortsätta.
(Tack för tipset, Jörgen. Kom hem snart!)