torsdag, juni 14, 2007

Lästips

I samband med att tidningen Resumé utnämnt Roland Poirier Martinssons reportage "Sanningen om det svarta Amerika", i Neo, till månadens näst bästa reportage har redaktionen nu lagt ut texten, så att säga.

Den som inte redan läst i papperstidningen anbefalles härmed att kolla in den nu nätpublicerade texten. Det är rasande välskrivet, tankeväckande, och som i alla fall av god journalistik, utmanande mot ens föreställningar.

Ett utdrag ur artikeln, som tar avstamp i den resa från vänster till höger som hjälparbetaren Dave, länge bosatt i slummen för att kunna bistå de fattiga, gjort efter att ha fått nya insikter (pdf):

På Bob Marleys sista skiva sjöng den svarte ikonen: ”Emancipate yourselves from mental slavery/None but ourselves can free our minds”. Orden lägger ansvaret på de svarta att spränga sina bojor. Häromåret talade komikern och doktorn i pedagogik, Bill Cosby, om att svarta måste sluta skylla ifrån sig.

Något hade hänt mellan Marley och Cosby. Medan ingen lyssnade på Marleys uppmaning svepte Cosbys kommentarer genom medierna som en prärieeld.

Trenden i USA är tydlig – inte minst bland svarta opinionsbildare. De svarta i gettot har möjligheter, men tar inte vara på dem.

Dave säger just det. Roten till problemet finner han i den svarte mannens makabra självbild. Nigga sitter i portgången med sina homies, fast i drogmissbruk, utan jobb och utbildning, av dessa skäl: han är lat, promiskuös och vägrar ta ansvar. Han kommer att hamna i fängelse eftersom han reagerar som ett barn med omedelbart våld på förolämpningar. Respect! Han är stolt över detta fjantiga beteende. Att försöka lämna skiten bemöts med hån av dem som inte vill se en brother förvandlas till en Oreo cookie: mörk på utsidan och vit på insidan.

Att vara svart blir då att vara en förlorare. Slit sönder de mentala bojorna och du är vit, doppad i choklad.