fredag, augusti 17, 2007

Lästips

Bloggen Islamologi.se, som drivs av studerande och forskare i Lund, belyser islamistpartiet Hizb ut-Tahrir. Partiet är inte etablerat i Sverige, men det är kanske bara en tidsfråga. Sympatisörer torde finnas i landet. Mohammed Omar beskrev för några år sedan i Aftonbladet hur han besökt ett möte med partiet i Uppsala, till exempel.

Få verkar dock öppet sprida partiets propaganda. Daniel Lillmans sajt Alternativmedia.net är det enda exempel jag stött på. Lillman publicerar där en rak översättning till svenska av en artikel från Hizb ut-Tahrirs sajt Khilafah.com (om "Hur kolonialismen förstörde Kalifatet").

Islamologi.se:

Hur är deras syn på demokrati?

Eftersom HT anser att den huvudsakliga suveränen är Gud, tar partiet klart avstånd från demokratiska system, som man anser bygger på att folket förfogar över statens suveränitet. Med andra ord förkastar de demokrati eftersom det då är folket som stiftar lagar istället för att följa sharia.

Hur förhåller sig de sig till terrorism?

I partiets partiprogram tar man klart och tydligt avstånd från våld. Partiet begränsar sin verksamhet till intellektuella, politiska och kulturella aktiviteter. De tar således avstånd från terrorverksamhet eftersom de anser att våld mot civila är förkastligt. Det bör dock nämnas att partiet ett flertal gånger uttalat sitt stöd för t ex självmordsbomningar i Israel som legitima martyrhandlingar.