lördag, september 15, 2007

Konvertiternas roll

Abu Usama el Swede, den förvirrade göteborgaren, har nu nått klimax i sitt liv, och blivit omskriven i Washington Post i det sämsta av sällskap.

Converts To Islam Move Up In Cells
Arrests in Europe Illuminate Shift

Religious converts are playing an increasingly influential role in Islamic militant networks, having transformed themselves in recent years from curiosities to key players in terrorist cells in Europe, according to counterterrorism officials and analysts.
I somras hade Svenska Dagbladet en ledare som blev grundligt utskälld (vill minnas att Jan Guillou också blev arg - "Stoppa terrorn mot världens muslimer" skrev han 8/7) för att den menade att religionen var en faktor i sig, när det gällde hotet från terrorismen.
Myt 3: Islam har inget med terrorismen att göra.

Innan de misstänkta anställdes i den brittiska sjukvården hade de bara en sak gemensamt. En av de misstänkta uppges vara från Jordanien, en annan från Indien, en tredje från Libanon, en fjärde ska vara född i Saudiarabien. De bor inte på samma plats. Några misstänkta bor utanför Glasgow, en annan bor i Liverpool, en tredje bor söder om Brisbane i Australien.

Däremot uppges alla gripna, i den mån det rapporterats, vara starkt troende muslimer. Den gripna kvinnan gick klädd i burqa.

Samtidigt som MI5 berättade om de 1200 övervakade jihadisterna pekade de också på ett annat allvarligt problem som framkommit i opinionsmätningar. Av landets mellan 1,5 och 2 miljoner muslimer var 400000 i någon grad sympatiskt inställda till våldsamt jihad i världens olika hörn.

Detta betyder inte att alla muslimer är terrorister eller sympatisörer. Men det betyder att det finns ett enormt problem någonstans inne i islam. Någonstans där finns en tolerans för en religionstolkning som kan övertyga läkare att helt överge Hippokrates ed och vilja bli mördare.

Myterna står i vägen för ett viktigt arbete. Nu skrotar vi dem.
I mina ögon stärks SvD-tesen ytterligare när man tänker på konvertiterna i WaPo-artikeln. Islam har ett problem. Religionen behöver en reformation. Förvisso pågår det redan en, men tyvärr i helt fel riktning.