tisdag, november 13, 2007

En nyhet med internationella implikationer

Idag avslöjar jag på SvDs ledarsida att somaliska islamister, tidigare höjdare i Islamiska Domstolarnas Förbund, är inbjudna till Stockholm på konferens. Med tanke på uppståndelsen när representanter för Hamas besökte Sverige så borde även detta ge lite resonans.

Den 27–28 november kommer några av Domstolarnas främsta företrädare till Stockholm, nu som ledare för en oppositionsgrupp som manar till väpnad kamp mot den av FN erkända interimsregeringen, mot Etiopiens armé och mot Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor. Utrikes-departementet välsignar evenemanget med närvaro på tjänstemannanivå.

Sheikh Sharif Sheikh Ahmed var exekutiv chef i Domstolarna. Idag är han ordförande för den nybildade oppositions-gruppen Alliance for the Re-Liberation of Somalia (ARS), och som sådan inleder han konferensen i Folkets Hus. Med sig till Stockholm har han Omar Iman Abubakar, förste vice ordförande i Shura- rådet, som var Domstolarnas egentliga maktcentrum. Det ska tilläggas att ord- förande i rådet var terroriststämplade Hassan Dahir Aweys, tidigare ledare för al-Itihaad al-Islamiya (finansierade av Usama Bin Ladin).

Inbjuden är också Abdifatah Mohamed Ali, som var Domstolarnas viceguvernör i Kismayo, ett av Somalias mer militanta islamistfästen. Han är finansansvarig för ARS. Deltagare är även Mohamed Ali Ibrahim, som var Domstolarnas utsände när ”fredsavtalet” (som alltså havererade) med interimsregeringen tecknades i juni 2006. Bjuden är också Sharif Hassan Sheikh Aden, som var talman i interims-parlamentet fram tills dess att han blev sparkad för att han förespråkade ett närmande till Domstolarna.
Och så har jag lagt mer information på ledarbloggen.
På konferensen deltar även ambassadör Marika Fahlén, Utrikesdepartementets rådgivare för frågor rörande Afrikas Horn och Sudan. Hon talar, enligt programmet, under rubriken "The Role of Swedish Government to promote peace and Stability in Somalia".
Kul att ha en egen nyhet, och inte bara processa vad andra rapporterar, och inte heller så vanligt på en ledarsida. Ska bli spännande att se om det blir citerat.

Det svenska stödet till somaliska islamister har jag rapporterat om tidigare här på bloggen.