tisdag, januari 15, 2008

Mirsad Bektasevic radikaliserad redan 2002

År 2005 greps Mirsad "Maximus" Bektasevic i Bosnien på bar gärning när han förberedde sig att bli Sveriges första självmordsbombare. Han var då arton år gammal. Men redan som femtonåring tycks han ha varit tillräckligt radikaliserad för att förekomma i de mest extrema jihadistkretsarna i norden.

I den återupptagna rättegången i det så kallade Glostrup-målet, där medhjälpare till Bektasevic åtalas, förhördes idag Said Mansour - en man som är dömd till tre och ett halvt års fängelse för att ha spridit terroristpropaganda och som antas ha fungerat som sambandscentral för danska jihadister. I förhöret erkände han - efter att ha överbevisats med hjälp av avlyssnade och inspelade telefonsamtal - att han haft kontakt med Mirsad Bektasevic i augusti 2002.

Politiken rapporterar:

Han afviste også at kende til svensk-bosniske 'Maximus', der sidder i fængsel i Sarajevo, efter at han sammen med en dansk-tyrkisk medgerningsmand blev taget af antiterrorbetjente i en skjult bombefabrik i en lejlighed i den bosniske hovedstad.

»Skal jeg forstå det sådan, at du ikke har talt i telefon med ham?«, spurgte anklageren, hvortil svaret lød, at det havde Mansour ikke.

Det fik såmænd anklageren til at tænde for en båndoptager, så retten kunne høre en aflyttet telefonsamtale mellem de to fra august 2002.

»Nåe ja. Jeg kendte ham under et andet navn«, lød forklaringen bagefter fra vidneskranken.