Vem har skrämt den?
Om enhetsfronter idag.
Samordnaren för nätverket Rädda hyresrätten heter Elin Gauffin. Extremt minnesgoda läsare erinrar sig ledarsidan för tio år sedan, då Johan Hakelius uppmärksammade hennes antiporraktivism (SvD 29/11-97). Hon hade då fått frågan om hon trodde att hennes och kamraternas kampmetoder skulle bli hårdare i framtiden. ”Ja”, svarade Gauffin, ”som att blockera politikers kontor, strejka, blockera vägar, ockupera fabriker och ta ledningen som gisslan”.
Det var ungdomligt oförstånd, förstås. Istället har Gauffin kanaliserat sitt engagemang i ett föreningsliv så aktivt att statsvetaren Robert Putnams teorier om Den ensamme bowlaren tycks för evigt förpassade till historiens skräphög. En snabb nätsökning kopplar hennes namn till nätverket Sälj inte Dalen, nätverket Gemensam välfärd, nätverket Rädda vården, nätverket Nej till ombildning, Elevkampanjen, Kampanjen för kvinnors rättigheter, kampanjen Vägra kallas hora, Göteborgsaktionen 2001, organisationen Demokratinätet, nätverket Elever mot krig och, ja, ni förstår.
Det måste vara jobbigt att vara med i alla dessa organisationer, tänker ni. En enklare lösning skulle ju vara att engagera sig i ett parti som redan driver alla de där frågorna. Nja. Snarast är det partiet som är problemet.
Kommunister arbetar sedan länge med så kallade enhetsfronter. Under en gemensam parolls täckmantel kan extremister samlas med mer sansade politiska krafter, utan att de organisationer som saknar legitimitet fläckar de etablerade namnens trovärdighet. Elin Gauffin är vice ordförande i trotskistiska Rättvisepartiet Socialisterna, som fick 309 röster i valet till Stockholms kommun 2006. De själva undrar säkert varför det gick så dåligt, men Gauffins inlevelsefulla uttalanden i Offensiv (nr 773) från höstens 90-årsfirande av ryska revolutionen förklarar en del: ”Det är idag den 2 november och fem dagar kvar till det som kom att bli inledningen på maktövertagandet [...] 600 sovjeter finns och representerar 23 miljoner väljare, ett fantastiskt exempel på demokrati [...] Vi ropar stolt ut vårt arv från ryska revolutionen”. Vilket kanske inte funkar så bra att säga vid en demonstration för hyresrätter.