torsdag, maj 01, 2008

Al Qaidas man i Somalia - Shabaabledare - död

Alla svenska anhängare av Shabaab, Somalias islamistiska terrorist- och motståndsrörelse, har anledning att sörja idag. Både Shabaabs talesman, Somalias regering och internationell press bekräftar att en amerikansk bombräd i Somalia dödade Aden Hashi Ayro på torsdagen.

Aden Hashi Ayro är en person som gjort det krångligt att hävda att Shabaab inte är en terroriströrelse - tränad i Afghanistan av al Qaida och allt som han var. Men det hindrar förstås inte alla.

Som Reuters skriver säger också Shabaab själva att Aden Hashi Ayro var den höjdare i organisationen som internationella bedömare sagt, och inte någon våldsam svans, som någon med en mer förlåtande attityd skulle kunna hävda.

Och AP har ett ganska talande citat från talesmannen Sheikh Mukhtar Robow Abu Mansur:

"Our brother martyr Aden Hashi, has received what he was looking for — death for the sake of Allah — at the hands of the United States," Robow told The Associated Press by phone.
"This would not deter us from continuing our holy war against Allah's enemy; we will be on the right way, that is why we are targeted," he added.
Om nu någon läsare här tvivlade på organisationens syfte, alltså.

Alltid utmärkta The Long War Journal skriver mer uttömmande om de olika amerikanska ansträngningarna att bekämpa al Qaida även på den somaliska arenan - som ju valts av terroristerna med kända följder för civilbefolkningen.

Här finns Shabaabs officiella uttalande på arabiska (Google translate). Rörelsens officiella hemsida har runan på Somali.

Det här är, om någon undrar, en stor grej både för USA, al Qaida, Shabaab och Somalia. Kanske också något av intresse för svenska medier?

Uppdatering:

Hade missat att TT sänt ut en text. Alltid något. De väljer dock ett lite mer smickrande citat, troligen från Reuters rapportering om Shabaab:
- Moalim Aden Hashi Ayro och schejk Muhyadin Omar är de viktigaste Shabaab-medlemmarna som föll offer för denna utländska aggression. De for hädan då de kämpade för sitt lands befrielse.

- Aryos och Omars död kommer inte att hejda kampen för Guds överhöghet och befrielsen av det heliga landet Somalia. Vi ska fortsätta kampen tills det somaliska folket är fritt.
Jag hade nog kompletterat med det här från Reuters:
Al Shabaab is the armed wing of the Somalia Islamic Courts Council that took over most of southern Somalia for six months in 2006, until the allied forces routed it in a two-week war.

Under Ayro, the Shabaab adopted Iraq-style tactics, including assassinations and roadside bombs and claimed at least one suicide bombing -- unheard of in Somalia's moderate Sufi Islamic customs.

Men man kan kanske inte få allt, som gamla telegramskrivare vet:
Al-Shabaab har stämplats som terroriströrelse av USA. Den inledde ett eget uppror när Islamiska domstolarna förlorade kontrollen över Mogadishu.

Uppdatering 2:


Ekot låter Afrikakorren rapportera, och hon tycks ha hunnit läsa flera nyhetskällor. Ändå kan jag inte låta bli att reagera på vissa ordval.
Islamisterna i Somalia slåss som de säger ”för befrielsen av sitt land” mot den somaliska armén som stöds av etiopiska trupper, som i sin tur får stöd av USA, vars militär under fjolåret genomförde flera attacker i sin jakt efter terroristorganisationer i al-Qaidas nätverk och al-Shabab las nyligen till på den listan.
Kalla mig petig, men Shabaab slåss inte alls "som de säger" för befrielsen av sitt land. De slåss för instiftandet av ett globalt islamiskt kalifat tillsammans med jihadister runt hela världen. De säger det själva, för övrigt. När Shabaab tog avstånd från ARS var de springande punkterna just att de ansåg ARS otrogna idealen eftersom de inkluderade både kvinnor och demokrater i leden, och alltså inte nödvändigtvis ville implementera strikt sharialagstiftning och teokrati.

Och kriget i Somalia begränsas inte heller till den somaliska armén eller till den etiopiska diton. Shabaab har förklarat krig mot all utländsk inblandning, och att döma av erfarenheten inkluderar detta mord på civila utlänningar, krig mot Afrikanska Unionens fredsbevarande trupper (som är sanktionerade av FN), och, naturligtvis, repression gentemot mot den fria pressen.

Slutligen. Ekot säger att:
Islamisterna anklagas av USA för att gömma al-Qaidamedlemmar och de ansvariga för tidigare attacker mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania. Islamisterna förnekar detta liksom att de har något att göra med al-Qaida.
Och det är ju heller inte helt sanningsenligt. När State departement terrorlistade Shabaab välkomnade ledarskapet detta i officiella uttalanden med att de var stolta att jämställas med Bin Ladin, eftersom de var del i samma globala rörelse. Någon kanske kommer ihåg den här bannern från Shabaabs officiella hemsida: