söndag, augusti 24, 2008

Inga små lätta moln

I lördags skrev jag på SvD:s ledarsida om de mörka moln som dominerat den ekonomisk-politiska debatten på senare tid.

För att garantera gott väder under OS så enrollerade den kinesiska kommunistregimen Pekings kontor för vädermodifiering. Med en särskild raketbeskjutning kan nämligen kineserna se till att hotande regnmoln släpper sin börda redan utanför staden.

Man får anta att det är där socialdemokratin hämtat inspiration.

”De mörka moln som hängt över världsekonomin har tätnat över sommaren”, sade finansminister Anders Borg i går när han klargjorde förutsättningarna för budgetförhandlingarna på Harpsund. Borgs prognos innebär minskad sysselsättning (6,0 procents arbetslöshet i år och 6,4 procent nästa år) och en minskad tillväxt (från 1,5 procent i år till 1,3 procent nästa år) innan det vänder och molnen förhoppningsvis skingras.

Till budgetförhandlingarnas solsida kan dock läggas utmärkta statsfinanser, vilket gör att regeringen bedömer sig ha ett så kallat reformutrymme på dryga 30 miljarder kronor. Det är inget dåligt vindskydd när det blåser upp till oväder. Regeringen planerar en fortsättning på de skattesänkningar som hittills genererat många nya jobb och dessutom stärkt kassan för alla låg- och medelinkomsttagare. Om moderaterna får bestämma så går 15 miljarder dit. Det skulle betyda ytterligare 250 kronor i månaden för en sjuksköterska att parera de stigande matpriserna med, utöver de 1200 kronor per månad som regeringens tidigare skattesänkningar gett. I övrigt sägs höstbudgeten sikta på ökade resurser till vård och omsorg, satsningar på infrastruktur, utbildning och forskning, samt skattelättnader också för företag.

Mycket mer går inte att göra, om nu inte staten också ska försäkra varje medborgare en varm filt och en flaska konjak.