Svensk-irakisk man fängslad i Irak
Norrköpings Tidningar berättar om en svensk-irakisk familjs ohyggliga öde. Far i huset sitter sedan den 8 maj, enligt familjen, i amerikansk fångenskap i Irak. NT erfar att mannen hålls i Camp Cropper. Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk medborgare, som också är irakisk medborgare, sitter fängslad i Irak, men uppgifterna är knapphändiga.
Norrköpingsbon Ahmad Hamad sitter fånge i ett amerikanskt fängelse i Bagdad. Han greps i början av maj. Han vet inte varför eller vad han är anklagad för.Mannen kan naturligtvis vara fullständigt oskyldig. Några detaljer, dock, i rapporteringen gör att man reagerar.
I Norrköping finns hans fru Susin och sju barn. Alla mår mycket dåligt.
Familjen kom hit år 2000 och är svenska medborgare. Men då det är svårt att få arbete i Sverige, särskilt om man inte kan språket så bra, åkte Ahmad som är 40 år, den 2 maj till Ramadi, elva mil från Bagdad. Ahmad är född och uppvuxen i Ramadi där familjen har ett litet hus. Tanken var att han skulle försöka få igång en byggnadsfirma.
När Ahmad Hamad kom till Ramadi deltog han i sin brorsons bröllop och träffade gamla vänner. Den 8 maj klockan två på natten, slog enligt de uppgifter som familjen fått, militären till. Cirka 50 soldater omringade bostaden, en helikopter snurrade över hustaket. Ahmad Hamad bojades och en ögonbindel sattes på.Mannen hinner inte vara i Irak i ens en vecka innan han grips. Storleken på och tidpunkten för den militära insatsen antyder vidare att mannen inte greps av en slump. Det här är inte den vanliga utländskt pass - pengar i resväskan - fast i vägkontroll-historien.
MNF-Iraq har ett pressmeddelande från samma stad, samma dygn, men det är naturligtvis omöjligt att fastställa om det rör sig om samma tillslag:
FOR IMMEDIATE RELEASEI NT-artikeln UD bekräftar svensk fånge , där UD berättar att amerikanska myndigheter betecknar 40-åringen som "säkerhetsfånge", återfinns ytterligare en detalj som antyder att svenska myndigheter betraktar den här mannen med viss nyfikenhet.
RELEASE No. 20080509-08
May 9, 2008
ISF detain criminal cell leader, three al-Qaeda in Iraq
Multi-National Corps – Iraq PAO
BAGHDAD – Iraqi Security Forces detained a Special Groups cell leader and three al-Qaeda in Iraq terrorists in two separate operations, May 8.
Iraqi Special Operations Forces conducted an operation in Baghdad and detained an al-Bayaa district Special Groups cell leader believed to be responsible for kidnapping operations and indirect fire attacks on Iraqi and Coalition forces. Two additional suspects were detained.
In Ramadi, an Iraqi Special Weapons and Tactics team detained three al-Qaeda in Iraq terrorists known to be involved with coordinating improvised explosive device attacks against Iraqi and Coalition forces and the facilitation of foreign fighters.
Ahmad Hamad har till sin hustru uppgivit att de amerikanska myndigheterna i Bagdad sagt att de inte har några misstankar mot honom. Men han får inte veta varför han inte släpps eller vad han är misstänkt för.Som sagt. Mannen kan mycket väl vara ett offer för hemska omständigheter. Att ange 'utlänningar' kan vara lönsamt i Irak. Men uppenbarligen ser svenska myndigheter på mannen med visst intresse. Vet de något vi inte fått veta?
Under senare tid har han förhörts av svensktalande personer. Folk som han först trodde var ambassadpersonal. Men så är det uppenbarligen inte.
- Vi har besökt honom en gång, i juni, förtydligar UD:s talesman.
Uppdatering:
Det är sen kväll, och jag har inte riktigt kunnat släppa historien ovan. Det är något som skaver.
Dels, förstås, det som är uppenbart misstänkt i NT:
När Ahmad Hamad kom till Ramadi deltog han i sin brorsons bröllop och träffade gamla vänner.Men också det märkliga i att hustrun - mamman till de sju gemensamma barnen - inget får höra, som hon påstår, förrän efter fyrtio dagar. Beter sig släkt och vänner så? Ett tillslag mitt i natten med helikopter och kanske femtio soldater - och de ringer varken frun eller den gamla modern och säger till?
/.../
Ahmad Hamads mor har rest från Norrköping till Irak för att försöka få träffa sin ende son.
När jag ser NT:s webb-tv förstår jag varför historien känns så nebulös. Mamman talar inte svenska. Det är en ung gosse som tolkar vad hon säger. Kanske är det därför brorsan i NT är en syrra i Expressen. Han försöker så gott han kan, men det kan inte vara lätt för ett barn att tolka en så komplex historia.
Jag bestämmer mig för att inte lita på ett ord i rapporteringen som inte är officiella uttalanden från svenska, amerikanska eller irakiska myndigheter.