torsdag, mars 26, 2009

Mörkrets hjärta

Kinas kolonisering av Afrika - på en del gott och på mycket ont - kommer att utgöra en stor konfliktlinje i framtiden. En försmak om vad den får för konsekvenser för friheten beskrivs på SvDs ledarsida idag.

Idrotten förbrödrar. Det var det enkla budskap som skulle manifesterats i en fredskonferens i Sydafrika med start imorgon. Men kändisarnas, kungligheternas och fredspristagarnas möte med fotbollsspelarna avblåstes av arrangörerna när det visade sig att Sydafrika inte ville släppa in Dalai lama i landet.

Tydligare exempel än så kan inte ges på hur även det mest blygsamma freds- och frihetsbudskap kan kvävas i sin linda om stormakterna så vill.

När världens folkrikaste nation genomgår en ekonomisk expansion som saknar historisk motsvarighet blir suget efter råvaror enormt. Kina investerar därför tungt i Afrika.

Med investeringarna kommer också politiskt inflytande. Kinas ledarskap drar sig knappast för att utnyttja detta. Den globaliserade ekonomin ger Kina makt långt utanför landsgränserna.

Den 28 mars firar Tibet 50-årsminnet av det folkliga upproret mot den kinesiska överhet som då annekterade landet och tvingade Dalai lama i indisk exil. Kina har svarat med ett bedövande säkerhetspådrag.

Givetvis anser inte det kinesiska styret att det räcker med att slå ner oppositionen hemma eller i det egna närområdet. Med påtryckningar lyckas man hindra Dalai lama från att ens kunna visa sig i Sydafrika.