Well, I write cheap novelettes
Det mest minnesvärda citatet i Den tredje mannen är naturligtvis det som ger svartabörshajen Harry Limes demokratisyn:
"Don't be so gloomy. After all it's not that awful. Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock."Med anledning av svininfluensavaccineringen påminner jag idag om filmen på SvDs ledarsida.
I en av tidernas mest kända filmscener står Harry Lime, spelad av Orson Welles, i ett pariserhjul och blickar ner på människorna i efterkrigstidens sargade Wien. Lime lever på att sälja utspätt penicillin på svarta börsen och får frågan om han någonsin mött något av sina offer. ”Offer? Var inte så melodramatisk. Titta ner där. Säg, skulle du verkligen känna medlidande om någon av de där små prickarna skulle sluta röra sig?”Kul nog finns det en ekonomiuppsats som belyser filmen ur marknadsperspektiv: The Black Market and the Silver Screen: Economics in the Third Man. Jag har inte läst den.
Den tredje mannen är mest ihågkommen för hur den visar vänskap, kärlek och svek, men kan också ses som en berättelse om vad som händer i en bristekonomi styrd av ransonering och priskontroll. Om hur det blir när makten anser att en vara är för viktig för att hanteras av marknaden. Alla förlorar.
Rubrikerna om influensavaccin antyder att det är dags att visa filmen igen i Stockholm.