söndag, december 19, 2010

Finland, Finland, Finland, the country where I want to be...

...Pony trekking or camping, or just watching TV. Så sjöng humoristerna förr.

I veckan intervjuades jag i finska YLE om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab al-Abdaly.

Tukholman pommi-iskun jälkeen Ruotsissa on keskusteltu siitä, miten vastaavat teot voitaisiin tulevaisuudessa estää. Ruotsalaislehtien kirjoituksissa pelätään, miten terrori-isku vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja samalla muistutetaan, että avoimia yhteiskuntia ei voi valvoa täydellisesti.

Lauantain pommi-iskun jälkeen Ruotsissa on arvosteltu turvallisuuspoliisia siitä, että Säpo ei huomannut miehen ääri-islamistisia näkemyksiä, joista hän kirjoitti Internetin yhteisöpalvelu Facebookissa. Samalla on kannettu huolta siitä, ettei isku lisäisi muukalaisvihamielisyyttä eikä islamin vastaisuutta.

[...]

Per Gudmundson, Svenska Dagbladet

Olin lehdistötilaisuudessa, kun turvallisuuspoliisin edustajalta kysyttiin, seuraavatko he Facebookia. En itse halua yhteiskuntaa, jossa turvallisuuspoliisi etsisi Facebookista vihamielisiä tai provosoivia mielipiteitä. Avoimessa ja vapaassa yhteiskunnassa tämän tyyppinen totaalinen kontrolli ei ole edes mahdollista. Tiukentuneiden turvatoimien myötä Jihadistit ovat ryhtyneet tekemään Tukholman iskun tyyppisiä yksittäisiä tekoja. Samalla niiden torjuminen on vaikeampaa. Viranomaisten on huomattavasti vaikeampi jäljittää yksittäisiä tekijöitä tai pieniä soluja.