fredag, januari 14, 2011

Emir i Rönneberga

Gårdagen tillbringades på Byggnads utsökt modernistiska kursgård Rönneberga, byggd 1967-69 ute på Lidingö. Där hade Socialdemokraternas kriskommission öppet seminarium, som jag skrev om till SvD:s ledarsida.

Vart är socialdemokratin på väg? Det är frågan Anne-Marie Lindgren ställer på Kriskommissionens öppna seminarium vid fackägda kursgården Rönneberga ute på Lidingö.

Hon skulle lika gärna kunna fråga ”Var är den?” På fyra bänkrader sitter de tänkare, debattörer, politiker och framtidsnamn som tillsammans ska nöta och blöta de idéer som ska leda arbetarrörelsen ur krisen. Jag räknar till 34 huvuden. Då är möjligen också arrangörerna inräknade.

Att jämföras med omvärldens förväntningar. På pressläktaren trängs 36 reportrar, fotograferna medräknade.

Morgan Johansson sitter på främsta raden. Ulf Bjereld på den andra. Lena Sommestad på den tredje. Wanja Lundby-Wedin hälsade jag på i trappan. Efter ett tag ansluter Leif Pagrotsky.

Vilka är inte här? Den förre SSU-basen Niklas Nordström, som arbetat som PR-konsult och då försökt påverka rörelsen i tillväxtvänlig riktning, och därför hotas av uteslutning, är inte här, exempelvis. Möjligen dyker hans namn upp senare. Man kanske gör en docka av honom och kastar sten på.
Läsare av papperstidningen fick också njuta av bildtexten "S samlade sina framtidsnamn" under en bild av Anne-Marie Lindgren.