tisdag, mars 08, 2011

Man gripen i Skottland för självmordsbomben i Stockholm

En 30-årig man, som inte är brittisk medborgare, har gripits i Glasgow, i ett tillslag som uppges anknutet till självmordsbombaren i Stockholm, Taimour Abdulwahab al-Abdaly.

STV:
A suspected terrorist has been arrested in Glasgow in the connection with a suicide bombing attack in Sweden.

Strathclyde Police say they have taken a 30-year-old man into custody following a previous operation in Sweden.

The man, who is not British, was arrested at around 6.05am on Tuesday in the Whiteinch area of the city. He is being held under the Terrorism Act.

In a statement, a police spokesman said the arrest was "intelligence led and relates to allegations that this individual has been involved in aiding terrorist activities outwith Scotland".
Självmordsbombaren begravdes för övrigt nyligen, vilket hans hustru Mona Thwany berättade om på den egna nya sajten monathwany.com:
"Efter 65 långa dagar, har vi äntligen fått begrava Taimour i en Muslimsk begravningsplats. Det var en mycket sorlig dag för oss men det var också en stor lättnad att äntligen begrava honom enligt Muslimsk tradition.Taimour var en Muslim och fick därför begravas som en.

Många nära och kära var närvarande på begravningen och vi blev överaskade att många människor som hade aldrig träffat Taimour kom för att visa sin sorg och för att be för honom.

Han är ensam ansvarig för sina handlingar. Må Allah (Gud Allmäktige) förlåta honom.

Men han förblir en älskad make, far, son och bror och kommer att bli mycket saknad.

Taimour var också en stolt Irakier och älskade sitt land och sina förfäders land: Irak. Att förneka hans ursprung eller religion för att man är emot Taimours handlingar är ingen lösning till problemet.

Dessutom, att skämmas för att vara Irakier eller Muslim är inte heller en lösning. Det är inget fel på att vara Irakier och absolut inget fel på att vara Muslim.

Sist men inte minst, ber vi pressen och folk att vara snälla och respektera vår
avskildhet och låta oss få sörja Taimour i lugn och ro."
Uppdatering:

Svenska myndigheter är inblandade i gripandet. TT/SvD:
Den gripne mannen är inte svensk medborgare, uppger chefsåklagare Tomas Lindstrand för TT. Han greps strax efter klockan sex i morse, uppger tv-kanalen STV i Skottland.

I ett uttalande sade en polistalesman att gripandet följde på "underrättelser" som pekade på uppgifter om att den här individen hjälpt terroraktiviteter utanför Skottland, uppger STV.

Några direkta hot mot Skottland ska inte föreligga, enligt polisen.

Gripandet kunde ske efter ett samarbete mellan skotsk och svensk polis.

– Gripandet i Skottland är ett resultat av en skotsk polisutredning och ett samarbete som har skett mellan Skottland och Sverige inom ramen för internationell rättslig hjälp, säger Sirpa Franzén på Säpo.
Uppdatering kl 12.20:

Säkerhetspolisens pressmeddelande:
"Polismyndigheten i Strathclyde, Skottland har idag gripit en person misstänkt för att ha medverkat till brott enligt Terrorism Act 2000.

Utredningen hittills visar att det kan finnas en koppling mellan den gripne personen och terroristbrottet i Stockholm den 11 december, något som det fortsatta utredningsarbetet i Skottland får utvisa.

Det är polismyndigheten i Strathclyde, Skottland som ansvarar för förundersökningen kring gripandet.

Gripandet i Skottland är ett resultat av den skotska polisutredningen och samarbete mellan Skottland och Sverige inom ramen för internationell rättslig hjälp samt väl fungerande samarbete mellan åklagare och polismyndigheterna.

Säkerhetspolisen hänvisar frågor om gripandet och utredningen i Skottland till den polismyndigheten i Strathclyde, Skottland.

Säkerhetspolisen hänvisar frågor kring Sveriges internationella rättshjälp i fallet till förundersökningsledare Agnetha Hilding Qvarnström, Åklagarkammaren för säkerhetsmål."
Gissningsvis ska man inte ha för höga förhoppningar om vikten av dagens gripande. Det är mycket möjligt att det bara är fråga om någon internetjihadist - Taimour Abdulwahabs Facebookkonto öppnade ju för många sådana kartläggningar.

Uppdatering 11/3 kl 10.49:

Mannens omtvistade namn, eller alias, är enligt Expressen: A K Al Khalede.
Till grannarna sa 30-åringen att han kallar sig för "Mo". Trots att den misstänkte använt sig av ett stort antal namn fokuserar utredningen på namnet A K Al Khalede.
- Det är framförallt det namnet som cirkulerar, säger en källa till Expressen.
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs familj ska genom sin advokat ha meddelat polisen att de inte känner till den misstänktes namn.
Flera källor pekar nu mot att A K Al Khalede studerade en ettårig sjuksköterskeutbildning på North Glasgow College.