onsdag, november 09, 2011

Norsksomalier stupade för al-Shabaab, kopplas till Sverige

För första gången har en norsk medborgare dött i strid för somaliska terroriströrelsen al-Shabaab. Verdens Gang avslöjar att en norsksomalisk man, född 1984 i Somaliland och sedan 1994 bosatt i Norge, stupade i mars i år. Mannen anslöt sig enligt egen uppgift till al-Shabaab under 2010, och ska ha haft rollen som instruktör för andra rekryter till rörelsen.

Enligt VG var mannen välintegrerad till den grad att han gjorde sin militärtjänst i livgardet, men drogs sedan 2009 till "et religiøst miljø med forbindelser til Sverige og Finland".

VG erfar också att det finns ytterligare norska medborgare som strider för al-Shabaab.

Uppdatering:

Andra norska uppgifter gör gällande att minst fem norska medborgare har anslutit sig till al-Shabaab det senaste året, och att samtliga har värvats av "fixare" från den somaliska miljön i Sverige.

De norsksomaliske ungdommene som har reist til Somalia, er alle blitt vervet av «fiksere» fra det somaliske miljøet i Sverige, skriver Aftenposten.

De såkalte fikserne skal ha oppsøkt unge gutter i norske moskeer og tilbudt hjelpen de trenger for å reise og vie seg til hellig krig i islamistbevegelsen al-Shabaab.
Uppdatering 2:

NRK rapporterade redan i våras att norsksomaliern hade stupat, och att expertisen kände till flera fall. Kopplingarna till livgardet och Sverige är dock nya för dagen.

Uppdatering 3 (mån 14 nov):

Verdens Gang följer upp sin historia och berättar att rekryteringen till Shabaab styrs från Rinkeby.
Sentralt i nettverket står et radikalt miljø i forstaden Rinkeby i Stockholm. Herfra har en rekke svensker reist til Somalia for å kjempe «hellig krig» i Somalia.

På folkemunne kalles forstaden «Lille Mogadishu» fordi det bor så mange somaliere der.

Flere andre skandinaviske somaliere har blitt rekruttert av det samme nettverket. Blant disse har også flere svensker mistet livet som «hellige krigere» i Somalia.

Men ingen i nettverket, som etter det VG Nett erfarer fortsetter å rekruttere, har noensinne blitt domfelt. To svensk-somaliere ble stilt for retten, men frikjent fordi domstolen ikke mente det var dokumentert at Shabaab var terrorister.