söndag, april 22, 2012

Rättegång för svensk attack mot Jyllands-Posten

I veckan inleddes rättegången mot de fyra män från Sverige som anklagas för att försökt genomföra ett terrorattentat mot Jyllands-Postens och Politikens hus i Köpenhamn. De åtalade – Munir Awad, Omar  Aboelazm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti  – beskrevs utförligt i samband med att åtalet väcktes; värt att notera är att Aboelazm, Dhahri och Awad har ett våldsbrottsligt förflutet, att både Awad och Zalouti har suttit i fängsligt förvar i Pakistan, samt att både Awad och Dhahri på ett tankeväckande sätt har stått nära islams så kallade mittfåra, den förstnämnde som svärson till Sveriges Muslimska Råds ordförande Helena Benaouda och den sistnämnde som praktikant i stora moskén på Södermalm.

Först ut i veckans förhandlingar i rätten i Glostrup var Sahbi Zalouti. Det var ett taktiskt val av åklagaren. Bevisningen mot och förhören med Zalouti bekräftade nämligen att det verkligen var ett terroristattentat som planerats, och han pekade ut Mounir Dhahri som gruppens ledare. Zalouti tonade ner sin egen roll – han påstod till och med att han försökt avstyra attentatet – men visade sig vara den som hyrt både bil och lägenhet.

I livebloggen från Berlingske och i Politiken nämns att Sahbi Zalouti gick under namnet 'Irhaby 911' på internet, och att det var via chatten på Paltalk som Zalouti hyrde bostaden i Köpenhamn av en dansk trosfrände.

Profilen för Irhaby 911, skapad den 9 juli 2010, finns för övrigt ännu kvar på Paltalk. Den tycks inte ha varit flitigt använd. Tio upptankade bilder på automatvapen, heliga krigare och Twin towers, och medlemskap i endast en grupp (ll Al Ghurabae ll där Irhaby 911 var superadmin) – det är allt.

Profilbilden, på en helig krigare med blodigt svärd framför al-Qaidas fana, är samma som Zalouti tidigare använde på sitt Facebookkonto.

Något bör ändå nämnas om Zaloutis nickname. 'Irhaby' betyder 'terrorist' och numret 911 refererar förstås till terrorattentaten den 11 september 2001.

Bevisläget tycks vara gott. Svensk säkerhetspolis har haft Zaloutis lägenhet i Järfälla avlyssnad. Där har även Mounir Dhahri bott, varför lägenheten framstått som något av en terroristcentral. I rättegången framkom dessutom att Sahbi Zalouti även har inhyst en dömd terrorist, den tunisiske asylsökaren Sami Bouras.

Ett exempel på vad som avlyssnats har getts av Ekstra Bladet. Samtalet mellan Zalouti och Dhahri på julnatten visar tydligt att ett blodbad var planerat:
Her er hele efterretningstjenestens rumaflytning fra julenat 
SZ er den tiltalte Sahbi Zalouti. MD er den tiltalte Mounir Dhahri 
SZ: - Bare han ikke begår de samme fejltagelser, som flere folk har begået. 
MD: - Nej, han begår ikke fejl, om Gud vil. Vi..Hvis man er to, så er det bedre end at være alene, og hvis man er tre, er det bedre end at være to. 
SZ: - Ja,ja, og se på de fejl, som de tjetjenske brødre begik. Se på de fejl og hvordan det er gået. Til eksempel, de tjetjenske brødre, satte omkring 600 eller 700 inde, men de dræbte blot 10 eller 15 brødre. 
MD: - Vores situation forholder sig ikke sådan. I vores situation har vi ikke behov for at diskutere med myndighederne, forstår du. Altså du har lov til at dræbe så mange som du kan af de mennesker, du finder. Jeg håber, at der kun er en overlevende tilbage. 
SZ: - Jeg efterlader fem eller seks, om Gud vil. 
MD: - Ikke på den måde. Så længe der er ingen der ved hvad du laver. 
SZ: - Det vigtige er, ikke at erklære, hvor mange du har dræbt, forstår du ? 
MD: - Hensigten min broder, det er formålet. Der er ét formål. 
MD: - Hensigten er, at mennesket er en kniv i din hånd, forstår du ? Der er ingen som skal høre en lyd. 
SZ: - Det skal nok gå, om Gud vil. 
MD: - Hvad drab angår, så er vi ikke ligesom tjetjenerne. Tjetjenerne forlangte løsladelse af flere personer, forstår du, og det trak ud med dem, og de gav dem lang tid til at mobilisere sig, så de fik mulighed for at trænge ind. Vi har i det hele taget ikke tid, vi udfører det som vi skal, og vi forsøger…hvis et menneske dræbes, så dør det som martyr. Altså det er det vigtigste. Selv når vi er på vej ud, så skal du dræbe de mennesker du møder. Om Gud vil. Vi har ikke et krav, der gør det muligt for dem at vinde tid. Selv mulighed for at tænke, skal vi ikke give dem. Vi skal blot tage os i agt for snipers, snigskytterne, det er det vigtigste. 
SZ: - Og bagefter ? 
MD: - Hvad bagefter ? Du fjerner dem på din vej. Dem du finder foran dig, de skal alle dø, undtagen kvinder. 
MD: - En avis, det er normalt. Det er tydeligt, at det er en avis. 
SZ: - Hvordan vil du komme ind til avisen, ved simpelt at sige ”Salem Aleikum”, (fred være med jer), jeg er kommet ? 
MD: - Du går derind med våben. Der er ingen myndighed på avisen, min ven. Der er ingen myndighed. Måske ved et tilfælde. 
MD: - Du tager derovre bevæbnet. Vi beder Gud om at beskytte os derovre. 
SZ: - Det er nødvendigt for mig at have våben derovre. Mennesket håber altid på det bedste. 
MD: - Det her er en ting, og det der er noget andet. 
SZ: - Den her er ødelagt. (De taler om maskinpistolen) 
MD: - Ødelagt, hvordan er den ødelagt ? 
MD: - Det er forræderi, den som har brugt den. Det er mig, som bruger den. Det er mig, som bruger den, og jeg giver dig pistolen, som du kan sætte bag din ryg. 
SZ: - Hvad, sætte den bag min ryg, for at se godt ud med den ? 
MD: - Må Gud være tilfreds med dig, for jeg er træt, ved Gud, jeg er blevet træt. 
MD: - Du skal også lave noget andet. 
SZ: - Du taler, ved Gud den almægtige, som om du ikke er seriøs (vred) 
MD: - Må Gud belønne dig. 
SZ: - Må Gud velsigne dig, min broder. 
MD: - Det vigtigste min broder er at du sætter din lid til Gud i morgen. 
SZ: - Fint, i morgen så kører jeg dig til toget på en eller anden måde.

Mounir Dhahri har framställts som gruppens härförare. Enligt åklagaren ska han ha genomgått ett träningsläger i Miran Shah i Pakistan, någon gång under de två år mellan 2008 och 2010 då han annars anses ha varit försvunnen, anmäld som sådan av sin exhustru Mimo Dhahri (apropå familj: Mounir Dhahri har för övrigt även barn med exhustruns lillasyster!). Sahbi Zalouti, som körde Dhahri från Bryssel till Stockholm vid hemkomsten till Europa efter bortavaron, bekräftar vidare att Dhahri kom tillbaks från Pakistan med ett "uppdrag".

Ekstra Bladet har publicerat ett kort utdrag ur Säpos förhör med Zalouti om detta uppdrag:
"Den svenske afhøring lyder: 
SÄPO: - Men han sagde, han havde fået en opgave fra Pakistan 
Zalouti: - Ja, det tror jeg. Det var planlagt mod danskerne, faktisk. Mod den der avis i Danmark 
SÄPO: - Hvad havde han for ideer om, hvordan attentatet skulle gå til ? 
Zalouti: - Han ville gå direkte ind bare. Det var sådan lige, som han ville løbe ind med en kniv."
Dhahri har haft fortsatt tät kontakt med Miran Shah. Från hans mobilnummer ringdes inte mindre än 88 samtal under december 2010 till ett specifikt nummer i Pakistan. Jyllands-Posten beskriver kontakterna.
"Ifølge anklagemyndigheden blev taletidskortet brugt til at foretage 88 opkald til det førnævnte telefonnummer i Pakistan. 
Under et af opkaldene fra den 9. december 2010, som blev afspillet i retten, spørger MD efter en Marwan eller en Rabani. 
'Nej, Rabani kan ikke komme hertil. Han har ikke lov til at komme til Miramshah. Han er dernede. På grund af sikkerheden kan han ikke komme hertil. Der er stor fare på grund af dronefly, der angriber,' lyder svaret fra den ukendte samtalepartner. 
Han spørger efterfølgende MD, hvornår han kommer til Pakistan. 
'Omkring om halvanden måned er jeg der,' siger MD i telefonen. 
Telefonnummeret til Pakistan har tidligere været nævnt i Retten i Glostrup. Det blev nemlig fundet på en seddel i en Koran i SZ’s lejlighed i Stockholm. 
På sedlen stod også Bannu, der er en by i Waziristan, samt navnet Masror Taled Hosain. Det navn blev også brugt som dæknavn, da MD modtog 10.000 dollars via Western Union fra den medtiltalte SZ, da MD ifølge SZ var i Pakistan."
Dhahri själv förnekade alla anklagelser. Han påstår att han reste till Köpenhamn för att fira nyår, på grund av stadens "berömda fyrverkerier".

Omar Abdalla Aboelazm nekade också. Utredningen visar att det var han som hade köpt buntbanden att bakbinda offren med. Men de skulle enligt Aboelazm användas på Sahbi Zaloutis jobb. Utredningen visar också att han hade 45000 danska kronor i eurosedlar i jackan när han greps (han hade tömt två egna konton dagen innan avfärd och dessutom fått motsvarande 11000 danska kronor av Munir Awad). Egentligen var han dock på väg till moskén i Gävle och blev mycket förvånad när sällskapet åkte mot Köpenhamn, påstod Aboelazm, utan att klart redogöra för varför ett besök på Gävles moské krävde så mycket kontanter.

Munir Awad, slutligen, vägrade att tala inför rätten.

Rättegången ska vara slutförd i juni.

Uppdatering 22/4:

Utöver täcknamnet 'Masror Taled Hosain' uppgavs i rättegången också att Mounir Dhahri var känd som 'Shoojaa' (arabiska för 'den modige').