tisdag, maj 08, 2012

Hizb ut-Tahrir på marsch i Rinkeby

Upproren i den så kallade arabiska våren ger välorganiserade islamistiska rörelser morgonluft – även här i Sverige. Fredagen den 11 maj klockan 14 hålls en demonstration på Rinkeby Torg "mot den syriska regimen". Arrangör är Muslimska Multinationella Föreningen (MMF).

MMF är dock, som visats i en bloggpost i mars, inte vilka regimkritiker som helst. MMF är en frontorganisation för antidemokratiska Hizb ut-Tahrir. Intresset för en revolution i Syrien härrör ur drömmen att Damaskus åter ska kunna bli huvudstad för kalifatet. Men det säger man förstås inte på affischen.För mer information: läs bloggposten 'De styr Hizb ut-Tahrir i Sverige'.

Uppdatering 15/5:

En film från demonstrationen har lagts upp på Youtube (av användaren 1953Amin/Abu Daud).Notera plakattexten bakom talarna: 'NEJ till sekulärt samhälle, JA till återupprättandet av det islamiska khalifatet'.

Somalierna på Rinkeby Torg, finklädda för fredagsbönen, ser måttligt imponerade ut av den glesa demonstrationen.

en annan film får man se hur 'Abu Khalil' (Facebook?) några dagar tidigare gör reklam för demonstrationen. Han försöker tala inne på moskén, men blir utslängd och fortsätter på gatan ute vid Rinkeby Torg.Ytterligare en annan film visar den eldfängde arabiskspråkige retorikern 'Abu Islam' när han tar till orda – av allt att döma helt utan att tillfrågats av moskén och utan stöd av moskébesökarna – på Husby Moské.