söndag, oktober 28, 2012

Här bär svenska jihadister vapen i Syrien

Enligt Säkerhetspolisen har "ett fåtal" svenskar rest till Syrien för att strida mot regimen. Jag kan visa upp två av de svenska jihadisterna i Syrien – och de berättar om den svåra situationen och om dödsoffren bland de egna stridande.

Svensken "Abu Dharar Filibbini"
Svensken "Fi Ash Sham"
Upproret mot den socialistiska diktatorn Bashir al-Assad i Syrien har en extremreligiös dimension som lockar fundamentalistiska muslimer från hela världen. I förra veckan blev det exempelvis stora rubriker i Norge när det avslöjades att flera av landets mest namnkunniga islamister hade rest till det heliga kriget i Syrien. (Bland annat blev material från den här bloggen toppnyhet: "Här poserar Mohyeldeen Mohammad med vapen"). Svenska Säkerhetspolisen har en optimistisk skattning av antalet stridande. Säpo uppger att blott "ett fåtal" personer från Sverige har tagit till vapen i Syrien.

Frågan är förstås hur många som ryms i ett fåtal.

Vapenlagret där svenskarna befinner sig
Jag kan idag som första journalist visa vad som tycks vara två av svenskarna. De syns, beväpnade och med täckta ansikten, på fotografier som sedan bara några timmar sprids i en mycket snäv krets av hängivna svenska islamister. I samma krets svarar de på frågor om situationen och uppmanar andra att ta värvning.

Svenske "Fi Ash Sham" med okänd
Den ene kallar sig "Mujaheeden Fi Ash Sham". Det är en man som anger al-Qaida-ideologen Anwar Al-Awlaki som förebild och som har skrivit in sig i den engelskspråkiga gruppen The Syrian Revolution 2011. Fotografierna han sprider uppges visa honom själv med en AK47, den andre svensken samt andra jihadister. Här syns också ammunitionsupplag, kulsprutor, raketgevär, granater och islamister i vapenträning. Vem som döljer sig bakom pseudonymen går inte att se. Facebookprofilen är registrerad under namnet Pelle Svanslös 3538.

Svenske "Abu Dharar Filibbini"
Den andre kallar sig "Abu Dharar Filibbini". Han uppger att han kommer från Göteborg och att han nu bor i Damaskus i Syrien. Han säger sig vara utbildad vid det islamiska universitetet i Medina och behärska arabiska, engelska, svenska och tagalog. Alla hans fotografier visar barn som blivit offer för striderna i Syrien – bortsett från två bilder som sägs visa honom själv, klädd i svart med täckt ansikte och bärande en AK47. Facebookprofilen är registrerat i ett verkligt namn: en man född 1978 boende i Bergsjön i Göteborg, aktiv inom kampsport.

"Om ni har frågor e de bara o ställa de inshaAllah" skriver Fi Ash Sham i ett Facebookinlägg på lördageftermiddagen. "detta är en form av da3wa [islamiskt missionerande] som folk är i behov av", förtydligar han några inlägg senare, och tillägger att "ja ska inte besvara islamiska frågor utan frågor om situationen i syrien". Han möter både medhåll och mothugg från de svenska Facebookvännerna – bland vilka finns några av landets mer namnkunniga islamister.

På lördagkvällen beskriver Fi Ash Sham det svåra läget i Syrien, och de dödsfall som drabbat hans stridsgrupp. "akhi situationen här e svår just nu, men Alhamdu lillah de går framåt. Allah swt e med oss o de kan inte bli fel. vi fick 2 shuhadaa igår i wallahi de ger oss mer styrka för varje shaheed. jag trodde aldrig ja skulle göra de men man känner lukten av misk av shuhadaa o man ser leende. shaheeds blod ger oss styrka biidhn Allah".

Det är första gången svenskar syns bland jihadkrigarna i Syrien.

Fler bilder:

Svensken "Abu Dharar Filibbini"

Svensken "Fi Ash Sham"

Uppdatering kl 20.15:

"Fi Ash Sham" har under dagen uppgett på Facebook att han är född den 17 december 1977. "Abu Dharar Filibbini" har uppgett på Facebook att han tränats av Lashkar-e-Taiba, i "Muaskar Fi Kashmir - Mujahideen Training Camp in Kashmir", under mars-april 2001 (vilket är extremt osannolikt men teoretiskt möjligt).

Under sen eftermiddag uppgav "Fi Ash Sham" att "våra syskon vi ska på operation ikväll, gör duaa att Allah ska ge oss seger o skydda oss o acceptera våra shuhadaa om de finns några".

Uppdatering 22.15:

Den svarte mannen på bild ovan uppges vara portugisen "Nero Saraiva". Hans Facebookprofil anger födelsedatum 16 augusti 1986, och innehåller ytterligare bilder ur den miljö där svenskarna befinner sig.

Uppdatering 29/10 kl 09.50:

Facebookprofilen "Mujaheeden Fi Ash Sham", aka "Pelle Svanslös 3538", har raderats.

Uppdatering 29/10 kl 11.15:

Även Facebookprofilen "Abu Dharar Filibbini" har släckts ner. Eventuella skärmdumpar etcetera mottages tacksamt från läsekretsen.

Uppdatering 29/10 kl 23.30:

Bägge Facebookprofilerna är tillbaks sedan sen eftermiddag. Det kommer antagligen att vara svajigt med åtkomsten även i fortsättningen.

Uppdatering 4/11:

De bägge fortsätter att ge ledtrådar på Facebook om sina förehavanden. Den ene döljer inte längre sitt ansikte, och tycks helt inställd på att träda ut i offentligheten, med namn, bild och allt. Genom att titta på de bilder och kommentarer som har lagts upp kan man sluta sig till att de två deltar i samma förband, och att åtminstone deras vänner identifierar sig med Jabhat al-Nusrah, en grupp kopplad till al-Qaida.