måndag, november 26, 2012

Här manar svenskarna i Syrien till jihad

Svenska jihadister i Syrien har producerat en propagandafilm som manar till jihad "i Sverige och i världen". Filmen är svenskspråkig och visar en grupp tungt beväpnade män, varav åtminstone två talar svenska, i stridsövningar. Filmen publicerades på kvällen den 21 november och har fått internationell spridning.
Transkribering:

Förtexter:

”Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham presenterar

'Och uppmana de troende att strida'.”

”Indeed, Allah has purchased from the believers their lives and their properties (in exchange) for that they will have Paradise. They fight in the cause of Allah. (It is) a true promise (binding) upon Him in the Torah and the Gospel and Quran. And who is truer to his covenant than Allah. So rejoice in your transaction which you have contracted. And it is that which is the great attainment” [recitation ur Sura at-Tawba, där man finner de så kallade svärdsverserna, av Sheikh Yasser Al Dosari].

Hälsning till Syriens diktator:

”Jag hoppas att en viss person får se den här videon. Det är Bashar al-Kalb. Jag hoppas att ni där i Sverige kan göra duaa, och att jag kan få skjuta ett sånt här skott rakt i hans ansikte [skjuter].”

Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham

Huvudbudskap till Sverige:

”Takbir! Allahu Akbar! [Etcetera]”

”Mina älskade bröder och dyrbara systrar! Lyssna på detta meddelande. Det är ett meddelande som skär i hjärtat och tynger bröstet. Mina bröder, ögon och öron vittnar: män förnedras, kvinnor våldtas och barn slaktas. Detta tynger bröstet. Men dock, vad som skär i hjärtat är när muslimerna sviker dessa barn och kvinnor. När muslimerna vänder ryggen till sina egna bröder och systrar – detta skär i hjärtat. Vi är Mujahedeen Fi Ash-Sham, och vi vittnar att Jihad är obligatoriskt för var och en som tror på Allah, hans profet och domedagen. Jihad är obligatoriskt i Sverige och över hela världen.

Frukta Allah. Allah som väcker hopp. Allah som vet vad som finns i människornas bröst. Verserna är många, haditherna är långa, Allah och hans profet kallar på dig. Men du följer din egen lust, och du följer Shaytan. Varför, fråga dig själv, varför följer du dem som säger att det är fard kifaya, istället för att följa det Allah och hans profet har sagt? Sura at-Tawba är själv, den är sig själv nog, den talar för sig själv. Och haditherna är många om Jihad. Och just specifikt i ash-Sham! Fråga dig själv och frukta Allah. Mina bröder, kom ihåg, att Jihad inte behöver dig – vi behöver Jihad. Du och jag, vi behöver Allah – Allah behöver inte oss.

Vi varnar dem som stannar hemma. Det är fruktansvärt. Vi är rädda för er, min bror. Vi är rädda att ni dör med nifaq. Ni dör, men med nifaq i hjärtat. Så lyd Allah och lyd hans profet.

Lyssna på nu broder. Precis som du inte kan förklara till en kafir, till en ickemuslim, hur det känns att vara en muslim, så kan inte en mujhahid känna känslan, berätta känslan, hur det känns att vara mujahid. Detta måste praktiseras. Ni måste praktisera Allahs verser. Men vi kan säga att under styrkan av svärdet finns paradiset. Under styrkan av svärdet finns 'izza och ära. Och under styrkan av svärdet finns seger. Segern finns under styrkan av svärdet i Jihad fisabilillah.

Bara en mujhahids sömn... Lyssna på detta. Bara en mujahids sömn, när han sover, det är bättre än dina qiyaam al-layl, din nattbön i Sverige. Och om du fastar hela dagen – du sover här och det är bättre.

Vägen till Jihad är en genväg till Firdaus. Varför vill du inte vara bland muslimer? Vill du inte vara bland profeten och shuhada? Varför tar du inte den bästa av de vägar som visas för dig? Den väg vi berättar idag, det är den bästa vägen som visas. Allah förlåter dina synder. Kom till Jihad – Allah förlåter dina synder. Vill du inte att Allah ska förlåta dina synder? Och höja dina nivåer?

Sätt då ditt liv till Allah. Frukta Allah, gör tawbah, sätt ditt liv till Allah. Packa din väska och kom till Syrien. För vi väntar på dig vår älskade broder.”

”Takbir! Allahu Akbar!”

Under skjutövning:

”Skjut!”

”Automat! Skjut automat!”

Bakgrund:

Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham
Sedan den 25 oktober sprids fotografier och meddelanden från fronten i Syrien bland en begränsad men hängiven krets av islamistiska extremister i Sverige. Uppståndelsen rör sig om män ifrån Sverige som uppges befinna sig i Damaskus, och bilderna visar vapenlager, militär träning, dödade motståndare och fallna ”martyrer”, alltså medkämpar till männen från Sverige. Fotografierna härrör från två konton på Facebook.

Den senaste veckan har över trettio nya fotografier postats.

En av männen kallar sig "Abu Dharar Filibbini". Bakom pseudonymen döljer sig en man bosatt i Bergsjön i Göteborg, född 1978 och aktiv inom kampsport. Han uppger sig vara utbildad vid det islamiska universitetet i Medina och behärska arabiska, engelska, svenska och tagalog. Han anger också att han har tränats hos den sydostasiatiska terroriströrelsen Lashkar-e-Taiba under våren 2001. På de första fotografierna går han helt klädd i svart, med täckt ansikte, bärande en automatkarbin. Hans pannband bär den islamiska trosbekännelsen. På senare bilder framträder han omaskerad i sällskap med andra beväpnade män och ungdomar.

Det andra kontot har namnet ”Mujaheeden Fi Ash Sham”. Här anges al-Qaida-ideologen Anwar Al-Awlaki som förebild, och här nedtecknas teologiska resonemang utifrån de heliga skrifterna som förklaring till varför det är en religiös plikt att dra ut i jihad. Vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen går inte att utläsa. De första veckorna har det sett ut som om kontot kan knytas till en individ. På fotografierna är hans ansikte insvept i en palestinasjal – även här med ett pannband med den islamiska trosbekännelsen – och han avbildas skjutklar med sin AK47.

Det kan dock finnas flera män bakom Facebookkontot. Om än felstavat kan namnet översättas som ”De heliga krigarna i Syrien”. Den 15 november mitt på dagen skrev någon i pluralis att ”Vi på Mujaheeden Fi Ash Sham kommer inom en snar framtid att lägga upp en video på svenska”.

Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham
Uppgifterna är naturligtvis svåra att bekräfta, men tar vi männen på orden utifrån vad de meddelar i sociala medier kan vi konstatera att individer ifrån Sverige deltar i strid, i detta nu, tillsammans med utländska terroriströrelser. Den 27 oktober skrev en av dem att ”vi ska på operation ikväll, gör duaa att Allah ska ge oss seger o skydda oss”.

Säkerhetspolisen har bekräftat att den så kallade arabiska våren har lockat till sig våldsbejakande islamister från Sverige. Uppgifterna har hittills varit knapphändiga, men säkerhetspolisen uppger att ”ett fåtal”, ”färre än tio” har rest till Syrien. Tidigare har man uppgett att "ungefär ett fyrtiotal personer de senaste fem åren" har rest från Sverige till olika konfliktzoner för att träna med eller strida för olika jihadiska grupper.

Säkerhetspolisen betraktar dessa som allvarliga säkerhetshot. De resenärer till konfliktzoner som överlever och återvänder till Sverige får hög status bland yngre likasinnade, vilket kan leda till nyrekrytering och fler potentiella terrorister även i Sverige. Av de fyra män från Sverige som tidigare i år dömdes till långa fängelsestraff i Köpenhamn, för att ha försökt iscensätta en massaker på Jyllands-Postens redaktion, hade tre rest i olika konfliktzoner.

Sverige är inte unikt. I Norge rasar sedan några veckor en stor debatt om inhemska militanta islamister i den radikala gruppen Profetens Ummah. Det har avslöjats att en av de mest namnkunniga, Moyheldeen Mohammad, befinner sig i Syrien. Därifrån har han postat fotografier på sig själv med vapen, och laddat upp en film där han förklarat sitt motstånd mot den norska regeringen, säkerhetspolisen och demokratin.

En annan norsk jihadist, Arfan Bhatti, som bland annat är dömd för att ha medverkat i ett attentat mot synagogan i Oslo, har använt Facebook för att förmedla bilder på sig själv med automatvapen i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan.
Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham
En tredje jihadist, medlem i Profetens Ummah och under en tid rapporterad som stupad i strid i Aleppo, kom för några dagar sedan hem till Oslo.

Den film som kommer från de svenska jihadisterna i Syrien är unik, så tillvida att det är den första propagandavideon som kommer direkt ifrån svenskar i en stridszon. Tidigare har dock svenskar förekommit i jihadpropaganda. Al-Qaida i Irak har släppt två martyrfilmer över svenska medborgare (svenskmarockanen Mohamed Moumou och svensktunisiern Makram Ben Salem Mejri) som stupat i Irak. Somaliska al-Shabaab, som också är en del av al-Qaida, har publicerat en film där en ”Abu Zaid” på svenska uppmanar till mord på konstnären Lars Vilks.

Det här är dock första gången en propagandafilm från en stridszon är helt på svenska, avsedd för en svensk publik.

Filmen bär logotypen från Ansar al-Mujahedeen Media, en propagandadistributör som används av al-Qaida, och publicerades på YouTube på kvällen den 21 november av användaren ”ticaal90”. Filmen har dock inte släppts via Ansars normala kanaler, varför man får anta att den är en produkt som skapats på eget bevåg av den svenska gruppen.

Försök till engelsk transkribering har gjorts av jihadister:


Uppdatering 27/11:

Till TV4 Nyheterna säger gruppen i ett Facebookmeddelande att "Vi är en svensk grupp med ca 40 personer... Från Göteborg är det ca 15-20 personer och dem flesta är från stadsdelen Bergsjön”, vilket är en uppenbar överdrift. Säkerhetspolisen har tidigare sagt att "ett fåtal" jihadister har rest till Syrien överhuvudtaget, och säger nu till TT att "det finns indikationer, som vi måste ta på allvar, på att antalet ökar successivt".

Uppdatering 27/11 kl 21.45:

Den ursprungliga filmen har plockats bort av youtube, varför jag har ersatt ovan med min egna kopia. Filmen finns också på Liveleak.

Youtube-användaren "ticaal90" laddade för två månader sedan upp två andra klipp med vapenträning (1, 2), av allt att döma filmade med mobiltelefonkamera i Syrien. Dessa antyder att svenskarna har varit på plats ett tag.

Uppdatering 28/11:

Youtube har plockat bort även min kopia. Liveleak tycks dock fungera.

Uppdatering 28/11 kl 22.10:

Jihadistgruppen har nu ett konto på Vimeo.