torsdag, oktober 23, 2014

Säpo: 150 jihadister från Sverige i Syrien

Säkerhetspolisen tror att så många som 150 personer från Sverige kan ha rest ner till det syriska inbördeskriget för att strida med grupper inspirerade av al-Qaida. Säkerhetspolisen har bekräftade uppgifter om 90 av dem.

Vid en presskonferens på onsdagen uppdaterade den operative chefen vid Säpo Anders Kassman lägesbilden gällande jihadresenärer från Sverige. Kassman sade att resandet ökad sedan sommaren, och att det tycks vara Islamiska staten som har den starkaste dragningskraften på krigarna från Sverige.

I början av sommaren angav Säkerhetspolisen att antalet jihadresenärer uppgick till runt 80. Under sommaren växte siffran till minst 85. På senare tid har Säpo också börjat nämna att det finns ett mörkertal, dock utan att någonsin presentera en uppskattning av detta. Igår uppgav Kassman att 90 personer nu har rest till Syrien, men påpekade att detta tal gällde individer vars resor Säpo anser sig kunna verifiera enligt en rad egenformulerade kriterier, och att det verkliga antalet jihadresenärer "är betydligt många fler". Kassman tillade att mörkertalet antas ligga i linje med professor Magnus Ranstorps uppskattningar; det vill säga att runt 150 personer totalt har rest.

Kassman uppgav vidare att 23 har stupat.