torsdag, oktober 23, 2014

Taimour Abdulwahab-utredningen nedlagd

På onsdagen beslöt åklagaren och förundersökningsledaren Agnetha Hilding Qvarnström att lägga ner förundersökningen gällande Taimour Abdulwahab.

I SvD skriver jag kort om några av märkligheterna som uppdagades på hennes presskonferens.

"Vid presskonferensen framgick det dock att flera trådar fortfarande hänger lösa.

Ett intressant spår, exempelvis, gäller mannens lika radikala hustru. Två dagar efter dådet spred hon ljudinspelningar med makens testamente på engelska och arabiska, bildsatta med jihadpropaganda, via parets gemensamma konto på Youtube. Men hustrun har inte hörts av svensk polis, och svensk polis har inte varit med vid någon husrannsakan hos henne. Varför självmordsbombarens hustru, som på goda grunder alltså kan misstänkas ha varit behjälplig, hade avförts från utredningen kunde man inte svara på.

Ett annat spår gäller Islamiska staten. 2011 framträdde en Irakisk kontraterrorismchef i tv-kanalen al-Arabiya. Han sade att gripna jihadister i Irak hade förhörts och uppgett att Abdulwahab tränats av Islamiska staten i Irak och utfört dådet för dess räkning. Den svenska utredningen tycks dock inte ha följt upp detta."

En tredje märklighet var att utredningen hade misslyckats följa upp till vem i Irak det telefonsamtal gick som självmordsbombaren hade på eftermiddagen strax innan han sprängde sig. Faktum är att utredningen inte ens har frågat efter namnet på den som har det irakiska numret.

Hilding Qvarnström skyllde två av dessa märkligheter på utländska myndigheters saktfärdighet och ointresse. Uppgifterna från intervjun i al-Arabiya tycktes utredningen inte ens känna till.

Det gav inte ett särskilt engagerat intryck.

För en utomstående är det tyvärr omöjligt att säga om utredningen har skötts med all den skicklighet och tyngd som kan krävas. Förundersökningen är sekretessbelagd. Det bästa vore om den läckte ut, så att arbetet kunde granskas. Jag vet en bra kille som gärna tar emot ett exemplar.

Åklagarbeslutet i fulltext.
Decision to close the criminal investigation regarding Taimour Abdulwahab, in English.