söndag, januari 11, 2015

Örebroare uppges stupad i jihad

Farah Osman i Örebro, april 2014.
En svensksomalisk man från Örebro uppges ha dött i jihad. Han hyllas nu på sociala medier av vänner i Sverige, som kallar honom martyr och ber för att Allah ska välkomna honom i paradiset.

Några detaljer är inte kända om hur mannen stupade, men enligt uppgift har det varit hårda strider i norra Irak den senaste tiden. Dödsbudet cirkulerar i sociala medier sedan fredagen den 9 januari.

Hösten 2013 skrevs en rad artiklar om hur fem unga somalier i Örebro hade rest till jihad i Syrien, och anslutit sig till Islamiska staten. Och för bara några månader sedan skrev Expressen om en familj där tre söner hade rest. Örebros – och främst Vivallas – somaliska diaspora tycks hårt drabbad.

Farah Osman föddes i mars 1990 och är folkbokförd i stadsdelen Vivalla i Örebro. Facebook uppger att han tidigare har gått på Rudbecksgymnasiet i Örebro, och av sökningar på webben kan man se att han har spelat fotboll på fritiden. Farah Osman blev 24 år gammal. Han var ogift och hade inga barn.

Den radikale predikanten Ali Abdallah al-Ganas, före detta imam i Örebro och enligt uppgift svåger till Gävles radikala imam Abo Raad, tycks skriva ett poem till den döde. I samma veva åminner sig al-Ganas sin tid i Örebro.
Uppdatering 11/1:

Dagen efter nås jag av beskedet att ytterligare en svensksomalier från Örebro har dött.