söndag, januari 11, 2015

Två örebroare stupade i heligt krig

Igår avslöjade jag att en svensksomalisk man från Örebro, Farah Osman, nyligen har stupat i jihad för den Islamiska staten. Nu nås jag av beskedet att ytterligare en svensksomalier från Örebro gjort honom sällskap.

Liban Qadar från Örebro.
Liban Qadar, född i juli 1991 och bosatt i Vivalla i Örebro, ska också ha dödats i veckan. I sociala medier hyllas han som martyr – samtidigt som andra uppmanas att följa i hans spår. I ett kommentarsfält tröstas en anhörig med orden "Jag beklagar syster [...] må allah ge er sabr han är troligen på en bättre plats", men tröstaren blir snart tillbakavisad av den radikale predikanten Ali Abdallah al-Ganas, som skriver att "Vi ska ej beklaga eller klaga. Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger."


Expressen gjorde i höstas ett reportage från Örebro som kan vara värt att läsa i sammanhanget.

Uppdatering 12/1:

Inte mindre än två örebroare har alltså dött i strid för islamiska staten de senaste dagarna. Lokaltidningen ägnar händelsen 1052 tecken, 178 ord, inklusive rubrik. SVT:s Tvärsnytt tycks ta saken något mer på allvar.

Uppdatering 13/1:

Expressen har ett genomarbetat reportage om de två, med hänvisning hit till bloggen. Tidningen kompletterar också med en syrlig och detaljrik nyhetskommentar från Mellanösternkorrespondenten Kassem Hamadé, intressant inte minst med tanke på detaljerna om Turkiet:
"Enligt några av dem hade Turkiet fått en lista på deras namn. En av dem som har varit med i IS längst gjorde ett par försök, men stoppades vid turkiska gränsen och återvände hem till Göteborg. Men de gav inte upp. Precis som i tidigare fall lånade de vänners eller släktingars svenska pass och åkte ner."
Hamadé angriper också den svåraste frågan av de alla.
"I dag skriver Expressen om två nya 'martyrer' från Örebro. Det är killar som måste ha blivit inte nödvändigtvis rekryterade men inspirerade någonstans i landets moskéer. Det är just landets moskéer de använder som mötesplats. De vet vilka moskéer de ska gå till och de vet vilka moskéer som rapporterar till Säpo. 
Jag fick tag på en IS-sympatisör som var i Göteborgsmoskén när Mona Sahlin besökte den för ett par månader sedan. 
'Vad tyckte du om det Mona Sahlin sa?', frågade jag honom. 
'De vill att vi ska sluta åka till Syrien. Ja, det är det hon säger. Men i själva verket vill de att vi ska sluta med jihad. Enda sättet för Mona Sahlin att lyckas med det är att radera bort Koranen från våra hjärtan'.
Såvitt jag kan se i nyhetsflödet har ingen konfronterat predikanten Ali Abdallah al-Ganas, aktiv i Örebros och Gävles moskéer.

Lokaltidningen har en siffra från Örebro:
"Närpolisen i Vivalla Fredrik Malm vet att många pratar om att det ska ske rekrytering av ungdomar i Vivalla. 
Känner polisen till att det sker rekrytering? 
– Nej, det gör vi inte. Jag kan inte säga att det är så. Men det finns väl goda skäl att tro det när det över tid ändå är tio, tolv stycken som rest från Örebro. Det är ju ingen slump, säger Fredrik Malm."
Uppdatering 14/1: 

Tvärsnytt (mer), Gefle Dagblad och Arbetarbladet skriver alla om predikanten Ali Abdallah Al-Ganas. Huvudpersonen själv uttalar sig dock inte.