fredag, februari 13, 2015

Det blev inget Shariah4Sweden

I veckan har den belgiska staten slagit tillbaka med full kraft mot Shariah4Belgium. Ledaren har dömts till 12 års fängelse, gruppen har klassats som terrororganisation och 45 medlemmar har därmed befunnits skyldiga till terroristbrott. Gruppen har rekryterat jihadkrigare till Islamiska staten i Syrien och Irak.

Det var meningen att det skulle finnas även en Shariah4Sweden. En gammal tweet från Anjem Choudary, den brittiske hatpredikant som ligger bakom rörelsen, visar detta tydligt.

Sajten islam-tawhid.se är Shariah4Sweden, säger Anjem Choudary.
Jiro Mehho, alias Abu Omar Kurdi.
Sajten islam-tawhid.se finns inte längre, men var en av landets få öppet våldsbejakande islamistiska sajter. Den drevs av den libanesiske medborgaren Jiro Mehho, född 1976 i Beirut men boende i Sverige sedan 1990, och på senare år folkbokförd i Halmstad. Jiro Mehho stupade i det syriska inbördeskriget sommaren 2013.

Mehho kallades "Abu Omar" och predikade inte sällan i Halmstad moske. Flera ljudupptagningar av hans föreläsningar går att hitta på webben.

En av de sista predikningar Mehho gav innan avfärden till Syrien är intressant. Den går så nära direkt uppmaning att resa till Syrien och kriga, eller att finansiera någon annans resa, man kan komma i en svensk moské.Jiro Mehho drev inte sajten ensam, konstaterade jag när jag skrev om den 2011. Av intresse för dagens ämne är att flera texter på sajten hade översats av en "Abo Ya3koub". Samma signatur experimenterade på annat håll med logotyper för, just det, Shariah4Sweden.


Bakom signaturen aboya3koub finns en Mohamed Fostok, född 1969 och bosatt i Borås. En fascinerande detalj med honom är att han är brorson till hatpredikanten Omar Bakri, som var mentor åt och samarbetade med Anjem Choudary i Storbritannien.

Anjem Choudary i Norge med Tarek El Hassan från Borås.
Anjem Choudary har aldrig besökt Sverige. När han var i Norge fanns det dock en person från Sverige på besök. Mannen heter Tarek El Hassan, och bor i Borås. Han tillhör den svensklibanesiska Boråssläkt som skickat tre söner i döden i jihad (hittills) och som internationellt är mer kända under namnet Hajdib/Hajj Dib/Haj Deeb.

Det är många trådar, men det är inte svårt att se trådarna löpa ihop. Det är möjligt att vi bara var en hårsmån från ett Shariah4Sweden.