måndag, februari 02, 2015

Göteborgspredikant manar till jihad från Syrien

På en nyinspelad film från Syrien uppmanar den svensknorske konvertiten Michael Skråmo andra svenskar att ta till vapen och dra ut i jihad – heligt krig – för den Islamiska Staten.


Abo Ibrahim Al Swedi - När Kommer Tilliten_.mp4 från kontot HaqqTube på Vimeo.

Både denna blogg och Expressen har skrivit om predikanten tidigare. Skråmo flyttade i augusti 2014 med sin familj till Raqqah – huvudstaden i det så kallade Kalifatet som Islamiska staten har upprättat. Innan dess hade han gjort sig känd som predikant i Göteborg, där han är uppväxt. Skråmo predikar en salafistisk tolkning av islam, och har exempelvis propagerat för al-Qaidas ideolog Anwar al-Awlaki. Skråmo har bland annat regelbundet verkat vid Mångkulturella Ungdomscenter (MKUC), en radikal ungdomsförsamling vid Bellevuemoskén i Göteborg, som ändå tillåts vara medlem i den breda paraplyorganisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM).

I Syrien uppmanar Skråmo, iklädd kamouflageställ och bärande ett automatvapen, öppet till våld. "Dörren till jihad står öppen för dig", säger han i filmen. "Det är den snabbaste vägen till Jannah [paradiset]". "Hijra [emigration] och jihad är så enkelt, och det kostar inte mer än någon tusenlapp."

Skråmo kontrasterar en påstått upphöjd tillvaro i Kalifatet mot livet i Sverige, där "dina skattepengar går till att strida mot islam".

I slutet av sin uppmaning blir Skråmo känslosam. "Jag vill att ni ska vara här med mig. Jag vill att vi ska umgås i Jannah. Fina bröder, ta det här beslutet, lita på Allah, och offra dina pengar och ditt liv för Allah, och du ska få det högsta hos Allah."

I motsats till vad man kanske kan tro är svenska egenproducerade direkta uppmaningar till våld tämligen ovanliga. I samband med kriget i Syrien har det tidigare dock gjorts minst två propagandafilmer på svenska med syfte att rekrytera till jihad.

Denna film, som är fem minuter lång, laddades upp på Vimeo den 1 februari. Innan dess har den funnits på Youtube sedan den 29 januari, men raderats. Skråmo utlovar i sin video att fler filmer ska komma.

Uppdatering:

Expressen/GT skriver utförligt om Skråmo och den nya filmen.