söndag, januari 18, 2004

Evolution at work in Iraq.

Herregud. Jag skriver en superlång story om sex, prostitution och kändisar, och inte en människa tycks reagera. När jag för någon vecka sedan kallade Maud Olofsson idiot blev jag omedelbart citerad i blogosfären. Folk måste få ordning på prioriteringarna, helt uppenbart.

Nåväl. Det finns ju fler knäppgökar. En av mina favoritknäppisar är America Vera Zavala. Hon fick ta mycket skit i Gomorron världen i morse. Men sånt klarar America. Inget fastnar på henne.

Men idag kanske America har varit nedstämd av en annan, och mindre uppmärksammad, anledning. En av Americas förtrogna i kampen förolyckades nämligen igår.

En vit Mercedes, med tre personer i, exploderade på en gata i Tikrit sent på lördagseftermiddagen. Bilisterna stod på Americas sida i Irakfrågan. Den där sidan som tillverkar spikbomber och mördar oskyldiga fotgängare, ni vet.

Den vita Mercedesen var sedan en tid efterspanad av amerikanska styrkor, eftersom den tycktes ha varit inblandad i ett par bombdåd i Tikrit, till exempel det som skadade tre amerikanska soldater den 16 december. Nu hittades bilen.

I denna vita Mercedes satt alltså tre män. En av dem hade en hemmagjord bomb, tillverkad av bland annat gamla artilleripjäser, i knäet. I ivern att attackera de amerikanska infanteristerna råkade bombmannen spränga sig själv och sin ena kollega till döds.

Särskilt ledsen blev nog America när hon fick veta att mannen med bomben i knäet var en släkting till Saddam Hussein.

America Vera Zavala tillhör den obehagliga gruppen människor som påstår att "motståndet" i Irak är legitimt och förståeligt. America menar att det är en sund folklig reaktion. Men ovanstående torde väl klargöra att det inte är något som helst folkligt med America Vera Zavalas vapenbröder. Det är skrupelfria mördare, som längtar efter diktaturens makt och privilegier, och inget annat.

Så här uttryckte sig America när Röda korset hade blivit mördarnas måltavla i höstas, i en studiodebatt i P1 Morgon:

- Jag har svårt att se hur man kan sitta här och vara moraliskt indignerad över att Röda Korset är en måltavla. Jag tycker att vi måste tillbaka till kärnfrågan. Har irakierna rätt att bekämpa ockupationen? Ja, det har de!

När hon senare gavs utrymme att förtydliga sånt som kan ha blivit rumphugget i radion skrev hon (tillsammans med gamla pojkvännen Magnus Hörnqvist) bland annat så här:

- Vi vet inte särskilt mycket om vilka politiska krafter som genomför attackerna – om det är Saddam-anhängare, al-Qaida eller om det rör sig om mer folkliga attacker. Vem det än är som genomför attackerna så har de all rätt i världen att utföra dem, så länge de riktar sig mot det som är ockupationsmakten.

Att det är skrupelfria mördare vet naturligtvis America Vera Zavala om. Men hon väljer att samarbeta med dem, eftersom de delar samma slutmål: egen lycka genom totalt förtryck i det planekonomiska helvetet (men de brukar uttrycka sig lite mer diplomatiskt, typ en annan värld är möjlig).

Inga oskyldiga omkom i gårdagens bombning.

Summary in english.
Yesterday a young relative to Saddam Hussein blew himself, and one of his co-terrorists, to pieces in a white mercedes previously seen in Tikrit bombings. Evolution at work, one might call it. The bombing also helps to prove (to the sceptics, I mean) that the "resistance" is no popular movement, whatsoever. Ruthless murderers longing for the lost privileges of dictatorship, that´s all.

No innocents were killed in yesterdays bombing.