tisdag, april 13, 2004

Mijailovic appeals

Som väntat överklagade Mijailo Mijailovic och ombudet Peter Ahltin tingsrättsdomen idag. Vid midnatt skulle möjligheten att överklaga vara förverkad, och det har ju spekulerats i om Mijailovic trivs bättre i Kronobergshäktet än på anstalt. På häktet gör det ju inget om man råkar tappa tvålen, liksom.

Å andra sidan har Leif GW Persson förutspått en fin framtid för Mijailovic på kåken. Fylld av respekt. Som jämförande exempel åtnjuter Christer Pettersson stor respekt på gatan, trots att han bara är småbus, och i dåligt fysiskt skick därtill.

Nåväl.

"Mijailo Mijailovic har bestritt och bestrider alltjämt att han haft någon som helst uppsåt att döda", står det tydligen i överklagan. De där otaliga knivhuggen var ju inte Mijailovics idé, som ni kommer ihåg.

"Rösterna var så starka att han inte kunde motstå dessa. Det hela var en impulshandling och det var en slump att det var Anna Lindh som han knivskar. Mijailovic har aldrig haft någon avsikt att döda Anna Lindh."

Den där spökrösten, som vi tidigare konstaterade tillhör Althin, spökar alltså även i överklagan. Mijailovic vidhåller att rösten gav honom en impuls att, nota bene, angripa.

"Mijailovic kände sig desperat över sin livssituation, deprimerad och förföljd. När han såg Anna Lindh i Filippa K-butiken var det första gången han såg henne. Han såg henne klart och tydligt och hörde röster som beordrade honom att angripa henne."

Som ni kommer ihåg var det så att Mijailovic mådde dåligt.

Personer med mindre skev rättsuppfattning antar nog att offrets anhöriga mådde sämre. Förhoppningsvis uppvärderar Svea Hovrätt familjens lidande snarare än Mijailovics.

Summary in English:
Mijailo Mijailovic, the man who murdered Swedish Foreign Minister Anna Lindh, has appealed his life sentence to Svea Hovrätt. Go figure.