tisdag, oktober 05, 2004

Emot demokrati

Då står det åter klart att Vänsterpartiet är en odemokratisk kraft.

Partiledaren Lars Ohly har medvetet ljugit om sin odemokratiska grundsyn, historiskt och i samtiden. Leninist. Kommunist. Blev ledsen när muren föll. Medlem i Svensk-kubanska föreningen.

Medlemmarna kan förstås hävda att de lurats att välja honom till partiledare (även om egna etiketten "kommunist" naturligtvis borde varit avslöjande).

Men Ohly är nu inte ensam om att vilja avskaffa demokratin. Även Ung Vänsters ordförande Tove Fraurud är motståndare till demokrati. Med hennes definition av begreppet har man fria val på Kuba. Men det tar inte slut där. På senaste kongressen valdes Eva Björklund in i Vänsterpartiets styrelse. Hennes enda meriter är att hon varit ordförande i Svensk-kubanska föreningen samt redaktör för föreningens tidskrift Kuba. Valet av Björklund kan bara tolkas på det sättet att majoriteten av kongressombuden, alltså majoriteten av samtliga partiaktiva, tycker att hennes syn på Kuba inte bara är relevant - utan även viktig nog att ha i partiets högsta beslutande organ.

Det tar inte slut där heller.

Riksdagsledamoten Kalle Larsson kallar sig för kommunist. Och fler med honom. I snart sagt varje intervju får högt uppsatta vänsterpartister frågan "Castro eller Bush" - och den besvaras med "Castro" varje gång. "Förnyare" som Gudrun Schyman, traditionalister som Ohly, unga stjärnor som America Vera-Zavala - alla svarar de "Castro".

Det finns ingen ursäkt.

En röst på Vänsterpartiet är en röst emot demokrati.

Besök svt:s hemsida. Där hittas, bortsett från Uppdrag gransknings två reportage, en 25 minuter lång (och ganska hårdhänt) utfrågning av Eva Björklund i Korseld, en studiodebatt i Pressklubben med några av landets bästa journalister om VPK, Vänsterpartiet och kommunismen, en intervju med Ulf Nymark (han som skrev partiets "vitbok" men som ändå hävdar att man aldrig gjort upp med historien) och mycket mer.

Och kom aldrig och säg att du inget visste.